Annons

Drinkmästaren i Båstad rankad sjua i världen

zoom
"Det är det absolut svåraste jag gjort", säger finalisten Daniel Seehuusen om utmaningarna i World Class 2022. Foto: Hotel Skansen
NYHETER. Bartendern Daniel Seehuusen från Hotel Skansen levererade på topp när världens största bartendertävling – World Class 2022 – avgjordes i Australien i mitten på september.
Annons

Grattis till topp tio bästa bartender i världen! Vad är dina tankar efter finalen i Sidney?

– Tack! Jag har jobbat i snart 20 år och tävlat mycket, men det här är det absolut svåraste jag har gjort. Jag har verkligen blivit utvärderad i alla aspekter inom bartenderyrket. Och alldeles nyss fick jag faktiskt veta att jag blev rankad sjua – jag är fantastiskt nöjd!

Det har ju varit en lång process sedan starten i Stockholm i mars. Hur har du förberett dig inför VM i bartending?
– Jag har jobbat med förberedelser varje dag. Vi fick tydliga direktiv, så jag har jobbat med att sätta drinkarna så att de smakar riktigt bra och sen självklart finslipat på själva presentationerna. Det började ju i våras med den svenska finalen. Jag tog fram drinken ”Bjäre” med tankar kring närodlat och zero waste, där jag tog vara på grapeskal och lokala ingredienser som rabarber och fläder. Jag gick sen vidare till Nordisk final i Köpenhamn i juni för att sedan ta mig vidare till finalen i Sidney i september.

Smaksäkerhet, storytelling, kreativitet och stresstålighet är några av de faktorer ni finalister utvärderades kring. Storytelling och drinkar låter spännande. Berätta!
– I alla drinkar vi tog fram skulle det följa med en presentation. I en av utmaningarna med varumärket ”Don Julio” skulle storyn exempelvis vara ”ett kärleksbrev med en hyllning till yrket”. Lite klurigt. Jag tog då fram drinken ”Fejkura” med smak av körsbärsblom med inspiration från en resa jag gjorde med min sambo till Japan, och en hyllning de otroliga barerna just i Tokyo.

10 000 tals bartenders världen över sökte ju till tävlingen. Varför fick just du en plats i finalen?
– Jag har jobbat länge och är nog bra på det jag gör. Har alltid haft ett brinnande intresse för yrket och aldrig slutat att utvecklas. Det är alltid nya grejer på gång!

Du arbetar ju till vardags som barchef på Hotel Skansen i Båstad. Hur hamnade du där?
– Jag och familjen flyttade från Göteborg till ett hus i Espered, ute på landet, i början på året.  Båstad ligger nära, stället kändes intressant och jag hade turen att den tidigare barchefen precis skulle byta tjänst.

Och hur märker era gäster av att det jobbar en världsstjärna i baren?
– Ja du. Vi har såklart märkt av en ökad efterfrågan på cocktails. Gästerna är nyfikna och kommer gärna fram till baren för att fråga om just tävlingen. När det kommer till beställningar så är det många som säger ”blanda något gott”, jag försöker alltid att styra det till vår meny. Det är där vi har lagt mest kreativitet dom senaste månaderna.

Hur går dina tankar framåt? Kan du och Hotel Skansen utveckla ert erbjudande?
– Jag får faktiskt ner lite gamla kollegor från Göteborg nu som ska hjälpa mig. Jag vill att vi i ska bli en riktigt, riktigt bra cocktailbar. Vill jobba ännu mer lokalt och efter säsong. Just nu är det höstdrinkar med svamp, äpplen och nötter på gång.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...