Annons

Dubbla guldchanser för Sverige i Culinary Olympics

zoom Juniorkocklandslaget har gjort bra ifrån sig i båda tävlingsmomenten. Foto: Gastro PR
Juniorkocklandslaget har gjort bra ifrån sig i båda tävlingsmomenten. Foto: Gastro PR
NYHETER. Både Svenska kocklandslaget och Svenska juniorkocklandslaget har guldchans i Culinary Olympics. Båda lagen kvalificerade sig till guldnivå i respektive moment. Nu hänger allt på poängen.
Annons

Svenska Juniorkocklandslaget tävlar mot 21 andra juniorlag, har historiskt placerat sig i topp och klassas som världsledande i gastronomi för unga kockar.

Efter att i lördags tävlat i ”varmköket”, bestående av en trerätters affärslunchmeny för 60 sittande gäster, och under måndagen med ”buffén”, en servering för 12 personer bestående av flera olika moment, har Juniorkocklandslaget bedömts av juryn till dubbel guldnivå. Detta innebär att det finns chans till ett svensk juniorguld i Culinary Olympics 2020.

– Vi är absolut där vi vill vara, på guldnivå i båda momenten. Norge, Schweiz och Kanada ser också starka ut, men med våra svenska fantastiska råvaror så tror jag den goda smaken avgör till vår fördel, säger lagledare Peter Jelksäter till Besöksliv.

Även Svenska Kocklandslaget har nått guldnivå i båda tävlingsmomenten ”chefs table” och ”varmköket”, vilket betyder att det finns dubbla chanser för Sverige att stå högst upp på prispallen i morgon onsdag.

– Det gick väldigt bra igår. Vi känner själva att vi har levererat precis det vi vill och är nöjda med vår insats. Chanserna till guld är goda, men vi får vänta och se till i morgon, säger kocklandslagets lagkapten Fredrik Andersson till Besöksliv.

Prisutdelningen äger rum i morgon onsdag kl 14.00.

Varmköket Juniorkocklandslaget:

En trerätters affärslunchmeny för 60 sittande gäster. En varm, eller delvis varm, förrätt där en fisk och/eller skaldjur ingår, en varm huvudrätt med antingen kött, fågel eller vilt som huvudråvara samt en dessert med varierande temperaturer och texturer. Samtliga rätter i varmköket ska stämma överens med ett fotografi som teamet skickade in till tävlingsledningen i december och levereras på fem timmar.

Buffén Juniorkocklandslaget:

En servering för 12 personer, där varma och kalla rätter bestående av fyra olika varianter av finger food, ett bufféfat med tre olika sorters kalla fiskar och/eller skaldjursanrättningar, tre olika passande garnityr och minst två åtföljande såser samt en sallad ska ingå. Dessutom ska en varmrätt, baserat på kanin som huvudråvara, samt en dessert med två huvudkomponenter och tillbehör presenteras. Laget har fem timmar på sig.

Läs mer om tävlingen, och poängräkningen här.

Vårt stöd till det lokala näringslivet i Stockholm

Vårt stöd till det lokala näringslivet i Stockholm

Coronapandemin slår hårt på Stockholms näringsliv. Därför vill Stockholm Vatten och Avfall erbjuda en möjlighet till snabbare ändringar i avfallsabonnemang och lättnader i betalningsvillkor