Annons

Efter 7 år – då fick de få öppna satellitserveringen

zoom Bildtext: Det tog sju år för Elite Stora Hotellet att få rätt öppna sin satellitservering vid kanalen, och då hade det ursprungliga konceptet fått skrotas.  – Det dödar kreativitet och idéer när allt dras i långbänk, säger hotelldirektör Carl-Henrik Nilsson.
Bildtext: Det tog sju år för Elite Stora Hotellet att få rätt öppna sin satellitservering vid kanalen, och då hade det ursprungliga konceptet fått skrotas. – Det dödar kreativitet och idéer när allt dras i långbänk, säger hotelldirektör Carl-Henrik Nilsson.
NYHETER. Elite Stora Hotellet i Jönköping vann kampen mot kommunen. Men det var ingen dans på rosor.
Annons

Tvisten om alkoholtillstånd för Restaurang Vy i Jönköping fortsätter. Elite Stora hotellet vet hur tufft det kan vara. De kämpade i sju år innan de kunde öppna en satellitservering vid kanalen.

Överklagats till Förvaltningsrätten

Som Besöksliv tidigare rapporterat vägrar Jönköpings kommun ge utskänkningstillstånd för Restaurang Vys satellitserveringen, en skybar i höghuset vid Munksjön. Det tog nio månader innan beslutet kom, som nu överklagats till Förvaltningsrätten. I en insändare i Jönköpings-Posten kallar restaurangägare William Axelsson socialnämdens agerande för ”häxjakt”.

Det är inte första gången kommunens socialnämnd är på kollisionskurs med stadens besöksnäring. På Elite Stora hotellet kämpade hotelldirektör Carl-Henrik Nilsson i sammanlagt sju år för att få öppna en satellitservering med beach club-koncept vid kanalen, 25 meter från hotellets utservering. Till sist fick hotellet rätt i Förvaltningsrätten mot kommunen.

Satellitservering av beach club-modell

– Det är inte samma politiker och tjänstemän nu som då, men allt dras i långbänk när man vill göra något i Jönköping, säger en luttrad Carl-Henrik Nilsson.

Det var 2005 som hotellet i nära samarbete med stadsbyggnadsbyggnadet inledde projektet med en satellitservering av beach club-modell vid kanalen under sommarsäsongen. I det ambitiösa projektet fick man till och med klartecken från miljöförvaltningen att hotellgästerna skulle kunna ta sig ett morgondopp.

Dödar kreativiteten

– Men hos tillståndsmyndigheten blev det stopp. Vi fick höra att gästerna kunde smita iväg om vår servitör skulle hämta något i köket eller att gästerna kunde smuggla ut alkohol till minderåriga. Det kändes fruktansvärt tråkigt, särskilt som andra delar av kommunen var väldigt positiva. Det dödar kreativitet och idéer.

Men hotellet tog strid och efter många och men fick hotellet rätt i Förvaltningsdomstolen 2010. Men då hade andra restauranger startat liknande koncept. Så Elite Stora hotellet fick börja om. 2012, sju år efter att projektet sjösatts, fick de till sist tillstånd för en satellitserving som drivs av puben Bishops Arms i hotellet.

– Det fungerar utmärkt. Vi måste alltid ha någon där när det är öppet. Fast en del gäster tycker det är märkligt att de inte kan köpa en öl på uteserveringen och sedan flytta sig 25 meter till satellitserveringen för att dricka upp den, säger Carl-Henrik Nilsson.

Strider mot alkohollagen

Socialnämndens ordförande Ola Nilsson (kd) står fast vid beslutet om Restaurang Vy att en av hissarna måste vara låsta för övriga hyresgäster i huset under serveringens öppettider, något som Visita menar strider mot alkohollagen. På en fråga från Jönköpings-Posten varför kommunen har en sådan strikt hållning svarar Ola Nilsson:

– Man tror att det beror på väckelsetraditionen här och på att jag är kristdemokrat. Men så här fungerar det i övriga delar av landet också, man gör samma typ av bedömningar. Och när tolkningarna blir olika får domstolarna avgöra.