Annons

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

zoom Sturehof. Ett landmärke på Stureplan som omfattas i de stora ombyggnadsplanerna.
Sturehof. Ett landmärke på Stureplan som omfattas i de stora ombyggnadsplanerna.
NYHETER. Det blev en brännande debatt när Sturehofs krögare PG Nilsson mötte fastighetsägaren Adia under Almedalsveckan. Efteråt sågs parterna. ”Jag vill förstå hela deras projekt. För mig handlar det här inte bara om min krog Sturehof utan om vad som händer med Stureplan om man stänger ner platsen”, säger PG Nilsson.
Annons

Besöksliv har tidigare rapporterat om den brännheta debatt som omger den ombyggnation som fastighetsägaren Adia tillsammans med Vasakronan vill göra på Stureplan. Byggplanen innebär bland annat en cirka sju år lång byggtid där 50 000 kvadratmeter ska rivas. Verksamheten på ett av Stureplans landmärken, Sturehof, blir tvunget till att helt stänga ner.

[LÄS MER: ”Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen”]

Motparter möttes i debatt

Ställets krögare PG Nilsson har efter att planerna blivit kända blivit frontfigur för kampanjen ”Stoppa Stureplanerna” där drygt 7500 personer och en rad kändisar protesterat i ett öppet brev till Stadsbyggnadskontoret. Han har även presenterat en alternativ byggplan.

Under Almedalsveckan mötte han sin motpart Adia för en het debatt i Rindi-huset.

–Jag tycker det kändes bra. Jag har velat debattera offentligt med dem under lång tid. Det var skönt att få det tillfället. Debatten har blivit som viskleken. Det är mycket bättre om intresserade får höra argument från båda sidor, säger PG Nilsson.

Det var i samband med debatten som krögaren råkade på Adias Europa-chef, Pascal Duhamel, och föreslog ett möte. Under tisdagen träffades de och en ny förhandlare från Adias sida.

–Vi var överens om några saker.  Att vi under lång tid befunnit oss i skyttegravarna, att deras kommunikation var dålig utåt, och att vi nu måste ta oss upp ur skyttegravarna och föra diskussionerna framåt.

 

Vad betyder det rent konkret?

–Ingenting. Men vi har bestämt att ses igen i augusti efter semestern och fortsätta diskutera. Jag vill förstå hela deras projekt. För mig handlar det här inte bara om min krog Sturehof utan om vad som händer med Stureplan om man stänger ner platsen. Oavsett om det är tre, sex eller tio år så kommer det att ha betydelse. Stänger man ner Stureplan bara en vecka så får det konsekvenser.

 

Charlotta Rosén deltog i Almedalsdebatten, men inte i det möte som hölls under tisdagen.

Håller ni med om PG:s kritik att ni varit dåliga på att kommunicera?

–Vi skulle aldrig gräva oss en skyttegrav. Men vi välkomnar naturligtvis PG Nilsson upp ur sin. Vi har varit tillgängliga och öppna och kommer fortsätta att vara det. Någon annan strategi hade varit otänkbar för ett av världens största fastighetsbolag som investerar långsiktigt i god samverkan med lokala intressen. Även viktigt att understryka att det fortfarande är två till tre år kvar till start för byggarbeten som berör Sturehofs lokaler så vi kommer nå en lösning som alla parter är nöjda med, säger Charlotte Rosén.

Hon nämner vidare Sturecompagniet och Sturebadet som exempel där avtal har kunnat nås.

–Sturehofs situation är något mer komplicerad eftersom de hyr lokaler både hos Adia och Vasakronan. Det är en diskussion mellan tre parter. 

 

Fotnot: Fram tills idag 11 juli pågår ett plansamråd om Stureplans ombyggnation. Sedan 16:e maj har man kunnat skicka in synpunkter till Stadsbyggnadskontoret.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...