Annons

Efter miljoninvestering – så är nya Höörs Gästis

zoom Paret Lars-Göran Håkansson och Rosita Ekström har investerat 25 miljoner för att locka både konferens- och weekendgäster.
Paret Lars-Göran Håkansson och Rosita Ekström har investerat 25 miljoner för att locka både konferens- och weekendgäster.
NYHETER. Gästgiveriet byggdes 1692 och har haft Karl XII som gäst. Nu har ägarna satsat 25 miljoner för att uppdatera verksamheten efter dagens gästers önskemål. Till exempel en brittisk pub som köpts på nätet: ”Den har blivit en succé”, säger Lars-Göran Håkansson, ägare.
Annons

Lars-Göran Håkansson äger flera företag, bland annat verkstadsföretaget Cepa i Höör. Han brukade ta med sina kunder på lunch hos grannen Höörs Gästis. När gästgiveriet gick i konkurs förra året bestämde sig han och hans fru Rosita Ekström för att köpa verksamheten och driva den vidare.

Äldsta delarna är från 1692

Första januari i år inledde paret en totalrenovering av det mer än 300 år gamla huset och 22 juli var alla rum uthyrda.

– Det har varit en omfattande renovering, de äldsta delarna är från 1692 och det krävdes tio byggkonsulter för att tillfredsställa myndighetskraven. Vi har skalat av allt invändigt, det är nya stammar, el, ventilation och kök. Vi har också byggt nya fasader och takstolar, säger Lars-Göran Håkansson.

Brittisk pub från 1800-talet

Tillsammans med Rosita Ekström har han designat husets 13 hotellrum i en traditionell stil.

– Vi har försökt behålla det gamla, så trots att väggpanelerna är nya så är de i ett material som känns genuint. Vi har också använt alla gamla stolar och klätt om dem, det adderar till känslan.

Ett av inredningsprojekten sticker ut, det handlar om hur en brittisk pub från 1800-talet hamnade i gästgiveriet.

– Vi köpte inredningen efter en gammal pub i England. Den såldes på nätet, med bardisk, hyllor och paneler. Nu har vi inrett alla övriga delar i puben med samma träslag och den har blivit en succé, vi har väldigt många gäster där.

Ny byggnad med 16 hotellrum

Just nu pågår arbetet med ett nytt konferenshus som ska stå färdigt vid årsskiftet. Till sommaren ska ytterligare en byggnad i anslutning till gästgiveriet vara klar och då innehålla 16 hotellrum.

Blev renoveringsarbetet dyrare än vad ni trott?

– Ja absolut, betydligt dyrare. Men vi ville göra det här på rätt sätt. Och vi har en ekonomisk trygghet via koncernen Stockforsa Invest som jag äger, där bland annat Cepa ingår.

De stötte också på en oväntad merkostnad. Då ovanvåningen i huset byggdes om upptäcktes det att träet var murket och stora delar behövde bytas ut snabbt.

– Det innebar att vi inte hann söka bygglov. Vi trodde faktiskt inte att vi behövde det, men kommunen bötfällde oss med 185 000 kronor, det kändes jättetufft.

Fiska med guide och bo bra

Lars-Göran Håkansson tror att verksamheten kommer att ha full beläggning på sikt.

– Vi har ett bra läge nära tågstationen och kommer att locka konferensgäster. Nu gäller det att fånga weekendgäster. Höör har gott om vandrings- och cykelleder, golfbanor och fiskeställen. Tillsammans med externa partners vill vi sätta ihop paket, så att gästerna kan både fiska med guide och bo bra.

Gästgiveriet har haft Karl XII som gäst, tror ni på fler kungliga gäster?

– Vi fick en förfrågan från kungahuset, men den avbokades tyvärr. Jag får inte berätta vem det gällde.