Annons

Efter Parks and Resorts rekordår – vill investera mer

zoom Nya attraktionen Ikaros har gett skjuts åt Gröna Lund.
Nya attraktionen Ikaros har gett skjuts åt Gröna Lund.
NYHETER. Den nya berg- och dalbanan på Gröna Lund är en del av ägaren Parks and Resorts storsatsning i nöjesparken de närmaste åren. ”Vi skruvar upp investeringstakten”, säger Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck.
Annons

Fjolåret blev det bästa året någonsin för Parks and Resorts, som driver Gröna Lund, Kolmården, Aquaria, Furuvik och Skara Sommarland. Nära tre miljoner besökare gästade någon av anläggningarna 2016. Det är en ökning med tre procent jämfört med det tidigare rekordåret 2015.

Även intäkterna nådde en ny rekordnivå medan vinsten blev lägre än 2015.

– Det viktiga är att vi har ett bra kassaflöde så vi kan investera i verksamheten, säger Christer Fogelmarck.

Investeringstakten ligger i dag på runt 200 miljoner om året. Några nyheter inför årets säsong är Furuviks nya berg- och dalbana Fireball och attraktionen Ikaros på Gröna Lund där man i liggande ställning störta mot marken från 95 meters höjd.

Betydligt mer väntar de kommande åren. Nästa år inleds en omfattande satsning på Gröna Lund. En tredjedel av parken ska byggas om. Bland annat får den mer närkontakt med vattnet och det flera nya restauranger ska öppnas. Kronan på verket blir den nya berg- och dalbanan som ska stå klar 2020 och som löper över och mellan Gröna Lunds hustak. Parks and Resorts utlovar en av världens bästa berg- och dalbanor.

– Den innehåller enormt många skruvar och berg- och dalbaneupplevelser på kort tid, säger Christer Fogelmarck.

 

Satsas på Furuvik

Furuvik är en annan anläggning där det just nu genomförs stora investeringar. Nöjesparken strax söder om Gävle kommer att få sitt första hotell och en ny attraktion kommer att presentera inom kort.

En del av strategin är att löpande lansera nya attraktioner på alla anläggningar.

– Vi måste ha något som skapar uppmärksamhet minst vartannat år, säger Christer Fogelmarck.

Parallellt genomförs större investeringar på någon av parkerna under ett antal år. De senaste åren har Kolmården varit i fokus med bland annat den spektakulära satsningen Wildfire. Även Kolmården noterade besöksrekord i fjol. Samtidigt drabbades anläggningen av ett bakslag när anläggningen fick stängas efter att bygglovet rivits upp.

Christer Fogelmarck räknar med att Wildfire kommer att kunna köras igång igen den här säsongen även om det slutgiltiga avgörandet kring bygglovet drar ut på tiden.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter