Annons

Efter Scandic: Det ska Frank Fiskers göra nu

zoom
NYHETER. Efter åtta år som Scandics vd och koncernchef kom beskedet under torsdagen att Frank Fiskers slutar. Totalt har han arbetat 35 år i hotellbranschen. För Besöksliv berättar han om sina planer efter jobbet hos hotelljätten. 
Annons

Hur länge har du funderat på detta?

− Jag har diskuterat det med vår styrelseordförande länge – kanske inte rent konkret, men mer som en idé. Jag tog upp det förra året men har sagt att jag inte har bråttom. Det har varit viktigt att säkerställa en ordentlig rekrytering med korrekt process så att efterträdaren kan komma in och lära sig Scandic. Sen har det sista kring beslutet formaliserats under de senaste två dygnen.

Har jobbet varit för stressigt?

− Nej, det här är mer ett filosofiskt beslut − vad vill man göra med sitt liv? Jag har jobbat i många år som operativ chef, och nu vd i 10 år. Jag vill ha mer tid, och ta kontroll över mitt eget liv. Det är mer ett livsbeslut än ett karriärsbeslut.

Känner du någon lättnad?

− Nej beslutet har funnits länge, så det är ingen dramatisk effekt.

Tycker du generellt att den här typen av jobb har för högt tryck?

− Nej, jag har haft en fantastisk tid på Scandic och kunde absolut ha fortsatt i flera år till. Vill man jobba med hotell är det här världens bästa jobb. Att jag lägger ner många arbetstimmar är inte för att någon annan kräver det, utan det är för att det är så himla kul! Det speglas också i Scandics resultat − folk har kul och känner sig inspirerade, och hotell är de facto en dygnet runt-verksamhet. Framgångarna kommer av passion, inte krav. Jag har haft den passionen för hotellbranschen och för Scandic. 

Vad har varit roligast under resans gång?

− Två saker. Det första är att företaget i dag är dubbelt så stort som när vi köpte det 2007. Det andra är att vi fick bolaget börsnoterat i december 2015. Det var mitt första − och kanske enda − börs-vd-jobb. Vi hade ett framgångsrikt första år som börsbolag, och Scandic-aktien har varit världens starkaste hotell-aktie under 2016. Det känns väldigt stort.

Vad kan du säga om din efterträdare Even Frydenberg?

− Jag känner honom inte personligen, utan det är helt och hållet styrelsens val, precis som det ska vara i börsnoterade bolag. Men jag vet att han kommer med tung erfarenhet från Starwood och har jobbat mycket ute i Europa. Han tycks vara en omvittnat god ledare och verkar tekniskt duktig i yrket. Jag ska göra allt jag kan under mina sista månader för att han ska få en flygande start.

Så vad ska du göra efter 2017?

− Egentligen har jag inga planer för tillfället. Jag är fortfarande anställd som rådgivare åt styrelsen och nya vd:n, och kommer sannolikt jobba för Scandic under hela 2017. Efter det får jag se vad jag ska göra. Det är ett livsbeslut att inte längre jobba operativt. Det är inte så att jag går till något annat.

Vad ser du mest fram emot?

− Jag ser mest fram emot att få full kontroll över min tid, och kunna göra mer av det jag tycker om. Som att resa, umgås med familj och vänner. Jag har åldern, hälsan och de logistiska möjligheterna att göra det här valet nu. Det känns väldigt spännande och nytt.