Annons

Emanuel Tärnqvist: ”En känsla av en once in a lifetime-middag”

zoom FOTO: Mathias Nordgren Emanuel Tärnqvist, Executive chef och kulinarisk ledare på Operakällaren
FOTO: Mathias Nordgren Emanuel Tärnqvist, Executive chef och kulinarisk ledare på Operakällaren
NYHETER. Stjärnrestaurangen Operakällaren i Stockholm blir snart ännu lyxigare. I oktober kan utvalda gäster få uppleva en ”Soirée de luxe- en mat och dryckesupplevelse som utlovas bli något väldigt speciellt.
Annons

Den 23:e oktober får 18 utvalda gäster, bestående av olika sällskap – möjligheten att delta i ”Soirée de luxe” på Operakällaren. I Steinwallsrummet, stjärnrestaurangens Chambre Séparée, samlas dryck- och matintresserade för en alldeles speciell kväll. Rummet är döpt efter bröderna Georg och Gustaf Steinwall – de som återöppnade Operakällaren 1895.

Emanuel Tärnqvist, Executive chef och kulinarisk ledare på Operakällaren har just varit ute och fiskat hummer utanför Torekov i Skåne när Besöksliv ringer upp.

Hade du någon fiskelycka?

– Ja, vi fick några stycken som vi sen grillade på gräsmattan. Det gick väldigt bra, säger han.

En sådan vardagslyx! Och apropå lyx, berätta om kommande ”Soirée de luxe” på Operakällaren. Vad kommer den innefatta?

– Jag gillar att skapa en intim familjekänsla i Steinwallsrummet och att kunna slå på ordentligt. Nils Rosvall från Tryffelkranen har haft liknande middagar och inspirerade mig. Tryffeln som serveras kommer bland annat från Alba och områdena däromkring, det blir vit tryffel.

Kvällen beskrivs som ett tillfälle där ”njutning inte har några begränsningar”, berätta mer om det.

– Det ska vara en känsla av en once in a lifetime middag. Curt-Anton Bengtsson och Frida Lübeck från Imperial Caviar medverkar också tillsammans med Nils Rosvall. Kaviar och tryffel står i centrum.

Hur har urvalet av gäster gått till?

– Man har fått ansöka om att få komma, med ett sällskap på upp till fyra personer. Det blir en trevlig och intressant blandning av mat och dryckesintresserade människor. Vi börjar med det här tillfället och så kanske detta blir en återkommande händelse på Operakällaren. Syftet är att belysa de råvaror som är i säsong. Intresset small på rejält direkt och har varit stort.

Och, hur känns det för dig personligen att göra ”Soirée de luxe”?

– Väldigt roligt, det är en chans att få göra något utanför vardagen. Den här kvällen innebär att jag kan laga klassisk mat med spännande inslag. ”Soirée de luxe” innefattar också det dekantenta men kanske lite bortglömda, det vankas exempelvis Biff Wellington.