Annons

En av Stockholms viktigaste livescener är tillbaka

NYHETER. Efter att ha varit stängd i drygt tre år öppnar nu anrika Kägelbanan som konsertlokal igen – och får nytt upplägg med Stockholm Live som operatör.
Annons

För drygt tre år sedan stängde Kägelbanan, som ligger under Mosebacketerrassen vid Södra Teatern på Södermalm i Stockholm. Orsaken var bland annat klagomål från grannarna. När lokalen nu återigen blir en del av Södra Teatern är det med en något justerad inriktning. Det kommer inte att bedrivas någon nattklubbsverksamhet som tidigare, utan det blir en lokal för konserter och event. Förändringen medför tidigare stängningstider och förhoppningsvis en något mer städad publik, tror Samuel Laulajainen, vd för Södra Teatern:

– Det har varit mycket diskussioner med grannar till lokalen om Kägelbanans framtid. De flesta klagomål handlade om nattklubben, så det var egentligen inte volymen på musiken som var problemet. Nattklubben var öppen till tre och ibland fem på morgonen. Folk kom och gick, stod ute och rökte, och det kunde bli stökigt vid stängning när alla skulle hem.

Kägelbanan gör huset komplett

Den som vill fortsätta festen efter Kägelbanans stängning kommer nu istället kunna gå över till Södra Teatern som bedriver nattklubb några meter därifrån. Med Kägelbanan kommer det sammanlagt att finnas fem scener på Södra Teatern. Och Kägelbanan blir den största inomhusscenen med en publikkapacitet på 750 personer.

– Det är så coolt att huset blir komplett nu och intresset från konsertarrangörerna är enormt. Min förhoppning är att vi kan vara scenen för lite mer “up and coming” artister, som är på väg att slå igenom.

Viktigt för besöksnäringen

Sedan 1 juli 2021 drivs Södra Teatern av Stockholm Live, som även driver arenorna Avicii Arena, Tele2 Arena, Friends Arena, Annexet och Hovet, och nu ingår alltså även Kägelbanan i bolagets stall av konsertlokaler.

– Det är fantastiskt att vi i dessa tider kan och vågar utvidga vår verksamhet. Det är roligt för Stockholm och Södermalm, och också viktigt ur ett besökslivsperspektiv. Turisterna kommer hit för att shoppa, gå på restaurang, konsert och nattklubb. Om alla konserter tvingas flytta till lokaler utanför stan blir det en tråkigare stad.

Inför nyöppningen kommer lokalen få ett nytt ljus- och ljudsystem och det kommer också att göras en en del renoveringar ytmässigt.

– Vi siktar på att vara igång för fullt i februari och är jättepeppade. Det här ger en massa ny energi och det ska bli så kul att se hur det växer, säger Samuel Laulajainen.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...