Annons

”En brunch ska vara festlig”

zoom Clara Agné, källamästare på Griffins´
Clara Agné, källamästare på Griffins´
NYHETER. I dag är det brunchdagen. Besöksliv har pratat brunch med källarmästaren på ett av Stockholms mest besökta brunchställen- Griffins Steakhouse.
Annons

Stureplansgruppen uppmärksammar brunchens dag med att lista och presentera alla sina restauranger som erbjuder just brunch, det omtyckta mellantinget mellan frukost och lunch som fortsätter locka både mat – och kalassugna gäster. På Griffins´ Steakhuse i Stockholm har det serverats brunchbuffé i mer än tio år, som ett sätt att erbjuda restaurangens kvällsstämning till dagsgäster. Clara Agné är källarmästare.

– När vi drog i gång brunchen var det ett sätt att bringa liv och lust i restaurangen. Vi ville helt enkelt skapa något skoj och stämningshöjande som inte innefattade kvällserveringen. Nu är brunchen så etablerad hos oss att jag ser det som en slags service till våra gäster, säger hon.

Brunch- något helt annat än lunch

Clara Agné har jobbat på Griffins´ lika länge som brunchen serverats och har lång erfarenhet inom restaurangbranschen, med passion för mat, dryck, människor och möten har hon gått från restaurangchef till källarmästare och vet vikten av att skapa god stämning för gästerna.

– Brunchen ska vara något helt annat än en lunch. Under våra bruncher täcker vi in andra behov hos gästerna. Det ska kvällsstämning på dagen, med utvald musik, skön belysning och tända ljus. En brunch ska vara festlig och många av våra brunchgäster kommer hit för att fira något, det kan vara en möhippa eller svensexa som startar här eller ett födelsedagsfirande som vill samla släkt och vänner ute på krogen.

Nya gästgrupper

Gästgrupperna har ändrat karaktär under Clara Agnés tid på restaurangen. Från att huvudsakligen locka en yngre medelålder till att innefatta även barnfamiljer, som kan ha svårt att komma loss på kvällen till sällskap som har tonårsbarn och även de äldre släktingarna hänger med. Hon tror att bruncha är något man kommer fortsätta unna sig även i tuffare ekonomiska tider framöver.

– Jag tror inte att det är det första som ryker, men att du kommer att välja dina tillfällen när du går ut. Det kommer kanske bli mer sällan du när man väl gör det så vill du att det ska vara riktigt bra. Kanske tar man en brunch i stället för en lång middag.

Annat gästbeteende under hösten

Clara Agné har märkt av ett visst annat gästbeteende den senaste tiden och att de avvaktar lite mer än den mer intensiva perioden i våras just efter pandemi-restriktionerna släppte.

– Då var det ett väldigt högt tryck ett tag och gäster tvekade inte att unna sig, vad jag ser nu är att helggästerna beter sig lite mer avvaktande och att gästerna som dyker upp en tisdag spenderar lite mer i jämförelse. Jag tror det är ett beteende som vi kommer att få se en tid framöver nu när det blåser snålt och hårt. Det gäller att parera.