Annons

Ser akut risk för massuppsägningar

zoom
NYHETER. Susanne Pripp ser framför sig massarbetslöshet i besöksbranschen om inte regeringen förlänger korttidspermitteringarna.
Annons

De hårdare rekommendationerna som på flera håll i landet uppmanar alla att endast umgås i sin närmaste krets och undvika resor, har inneburit att besöksbranschen precis som i våras nu befinner sig i näringsförbud, menar Susanne Pripp, ägare av Hotell Ett och Älgen i Östersund och ordförande i Svensk Turism.

– Vi har kämpat hårt med att ställa om, men finns inte kundunderlaget spelar det ju ingen roll. Nu när alla ska stanna hemma är det förödande, här i Östersund är vi lika hårt drabbade som i storstäderna och effekterna för vår bransch som helhet är ju katastrofal.

Den 30 november avslutas permitteringsstödet och företagen förväntas tjäna pengar igen. Men blir det ingen förlängning av stödet ser Susanne Pripp massarbetslöshet i besöksbranschen framför sig.

­– Det finns en akut risk för massuppsägningar. Om beskedet från regeringen blir att inget fortsatt stöd kommer att ges, riskerar vi en galen situation när alla varsel löser ut. På sikt kommer troligtvis ännu fler att sägas upp.

Hotell Ett och Hotell Älgen som ingår i Susanne Pripps bolag har haft ett intäktsbortfall på 75 procent. Hon har valt att permittera sig själv för att så många som medarbetare som möjligt skulle kunna fortsätta jobba. De hon inte kunde ge sysselsättning valde hon att varsla istället för att permittera, eftersom hon redan i mars förutsåg att pandemin skulle bli långvarig.

­– Jag kände att det här kommer inte att vara snabbt övergående. Vi tog diskussionen ganska direkt om hur många vi skulle kunna ha kvar om det skulle gå till worst case scenario och skapade en las-lista. Det kändes som ett bättre alternativ att låta dem vi inte kunde behålla komma ut på arbetsmarknaden i mars, när det fortfarande fanns jobb att söka.

Vilka fördelar ser du idag med den strategin?

­– De som blev kvar fick möjlighet att jobba heltid och har kunnat följa med på resan när vi gått från ett tapp på 90 procent, som minskat med tiden och som nu ligger på och nu 75 procent. Vi har gjort det tillsammans som ett lag, även om det är ett mindre lag vi spelar med. Genom att permittera mig själv och låta dem jobba har jag försökt försäkra mig om att kunna behålla deras kompetens när det vänder.

När tror du att branschen kommer att kunna tjäna pengar igen?

– Kan vi komma upp till 50 procent av våra tidigare intäkter så är ju i alla fall inte artären avsliten längre. Jag hoppades att vi var på väg ditåt, men nu när smittspridningen ökar och folk rekommenderas att stanna hemma och hålla i och hålla ut, är vi ju på väg utför igen.

Susanne Pripp tillägger att de som överlever bittra katastrofer brukar vara de som accepterar det nya läget och kör på tills det en dag vänder. Även om man måste sätta upp en slutbild ekonomiskt, tror hon på att försöka kämpa sig igenom svårigheterna dag för dag.

– Det sista som överger en är hoppet. Även om vår inställning är att det här är vår nya verklighet måste vi tro på att det kommer att bli bättre, för det här går inte att överleva på, säger Susanne Pripps.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...