Annons

En gnistrande start för Kolmården

zoom Jeanette Sandberg Foto: Pressbild
Jeanette Sandberg Foto: Pressbild
NYHETER. Sol, snö och ett vintrigt Kolmården i åtta minusgrader blev startskottet för SagoJul som öppnade förra helgen.
Annons

I helgen var det en vacker vintervärld full av tomtenissar, troll och äventyr som välkomnade besökarna på Kolmården när SagoJul öppnade.

– Vi fick en härlig start. Vi hade verkligen vädret på vår sida med mycket naturlig snö i parken och flera minusgrader, säger Jeanette Sandberg, affärsområdeschef hotell och gäst på Vildmarkshotellet.

Skridskor i Bamses värld

Förutom att gå runt i den vackert dekorerade parken, som nu är fylld av julgranar, halmbalar och fina vinterdekorationer kan besökarna – kanske främst de yngsta – dansa med Bamse och hans vänner på juldisco och besöka tomtebyn för att hälsa på tomten och nissarna i området som kallas Nordpolen.

– Vi fryser även sjön som ligger i Bamses värld där man kan åka skridskor, det är verkligen jättefint. Sen lanserar vi trollnyheter i år, där man kan träffa troll och gå på föreställningar. Vi har även en häftig eldshow som gästerna gillar – ja, det finns mycket roligt att göra, säger Jeanette Sandberg.

400 medarbetare i parken

Öppningen av SagoJul har gått som planerat, menar Jeanette Sandberg. De har just nu 400 medarbetare i parken och många är nyanställda för säsongen.
– Alla behöver få bli varma i kläderna och vissa har inte jobbat hos oss tidigare. Så vi jobbar mycket med att träna och coacha våra nya medarbetare. Vi har fått en superfin start och hade ett genrep innan öppning där alla fick möjlighet att lära sig mer om de enheter eller positioner de skulle jobba på.

Utmaningar med året-runt-verksamhet

Kolmården har blivit mer av en året-runt-park och är ju från början byggd för aktiviteter under sommartid. Det finns givetvis utmaningar med det, menar Jeanette.

– Ja, det var en av utmaningarna i helgen. Besökarna är ute största delen av dagen och det är så klart att det blir lite kämpigt med vädret, speciellt om man har småbarn. Vi utvecklar därför hela tiden bra ställen för besökarna att gå in och att värma sig på så här under vintern. Vi har bland annat tältat in en del uteserveringar och på så sätt skapa lite värme.

Hur har ni anpassat verksamheten med åtanke att besökarna kanske har lite mindre i plånboken just nu?

– Det gör vi och det är jätteviktigt att tänka på. Inför öppning varje säsong tänker vi till kring hur mycket pengar gästen har att spendera på entrébiljett och även i parken. Vi försöker se till att vi har ett bra utbud i butikerna med en bra spridning på produkter, men även kring maten. Att det finns någonting för alla, både lite dyrare och lite billigare, säger hon och fortsätter:

– Men än så länge så märker vi inte så stor skillnad vad gäller besöksantal och omsättning under SagoJul, när vi kollar på våra siffror ligger de i linje med förväntan och ungefär på samma nivå som föregående år.

SagoJul har öppet under helgerna den 2–17 december och även under mellandagarna. Många djur finns även att se i parken under vintertid.
– Tigrarna är riktigt härliga djur som gillar när det är snö och kyla. Björnarna har ju såklart gått och lagt sig, men många andra djur är ute och väldigt aktiva även nu under vintern.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...