Annons

En lättnadens suck efter beskedet: ”Åh herregud vad skönt”

zoom
NYHETER. Inrikes reserestriktioner hävs innan midsommar, meddelade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens på torsdagen. För besöksnäringen betyder beskedet rent av överlevnad på flera håll i landet.
Annons

Beskedet angående semesterresandet i Sverige har länge hängt i luften. Först var det utlovat till fredagen den 29 maj, därefter sköts det fram en knapp vecka. Företagare i besöksnäringen har beskrivit ovissheten som en av de värsta aspekterna av krisen, – att inte veta och inte kunna planera inköp och personal. Mest utsatta för restriktionerna har varit företag på orter dit det har varit för långt att ta sig med bil, som de norra delarna av landet, och öar som Gotland.

Idag kom så det efterlängtade beskedet att Sverige lättar på restriktionerna (som har varit att man får resa med bil max två timmar från sitt hem) för inrikes resande. Från och med den 13 juni tillåts symtomfria personer resa i Sverige.

– De nya reglerna gäller så änge människor tar ansvar och följer råden som finns om social distansering, och att berörda myndigheter, kommuner och regioner vidtar åtgärder för att inte smittspridningen ska öka, sa statsminister Stefan Löfven under presskonferensen.

Han tillade att lättnaden av restriktionerna inte betyder att faran är över, och att nya kan komma att införas om man ser en ökning av spridningen igen.

– Vi ser mycket positivt på att reserestriktionerna nu hävs. Det kommer att göra att fler svenska och en del utländska turister kan boka och besöka hotell, restauranger, caféer, campingar och andra företag inom besöksnäringen som är beroende av sommarturismen. Vi hoppas att det bidrar till att hjulen kan börja snurra igång igen, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Samtidigt vill Jonas Siljhammar betona att krisen för besöksnäringen inte är över.

– För att undvika konkurser och massarbetslöshet behöver stödpaketen till företagen förlängas. Omställningsstödet behöver komma på plats snabbt och gälla för fler månader framåt. Även de sänkta arbetsgivaravgifterna behöver finnas kvar längre än vad som hittills har beslutats, avslutar Jonas Siljhammar.

”Det betyder att vi överlever”

Besöksliv har pratat med några av näringens idag lättade aktörer.

– Åh vad härligt, det är underbart, åh fy fasen vad skönt, säger Menette von Schulman, som tillsammans med sin man Carl driver hotell St Clemens i Visby, Gotland.

Hotellet har tappat 90 procent av sin marknad i april och maj och hade inte restriktionerna lättat hade man inte kunnat hämta upp något av det i sommar, sa Carl von Schulman besöksliv i förra veckan.

– Att stå i ovisshet är psykologiskt, ekonomiskt och strategiskt tungt, så det här är oerhört skönt. Det här betyder att vi överlever, säger Menette von Schulman.

Vad hoppas du på?

– Åh nu hoppas jag att det kommer in bokningar och att vi får välkomna alla gäster till vår vackra ö. Det är så många som är beroende av besökare på Gotland, och vi tar gemensamt ansvar för hela besöksnäringen. Båten har gjort en stor satsning, och även på hotell och restauranger har vi tagit fram riktlinjer för vad vi gör för att få ett tryggt boende och restaurangupplevelse.

Pite Havsbad är en destination som det tar betydligt längre än två timmar att ta sig till för många. Vd Kristoffer Lundström välkomnar beskedet.

–Det är naturligtvis ett mycket välkommet och glädjande besked. Vi som verkar i de nordligaste delarna av landet klarar med nöd och näppe av att åka till livsmedelsbutiken med tidigare restriktioner, säger han till Besöksliv.

Vad betyder det för verksamheten?

– Det betyder att vi säkrar att vår stora del återkommande gäster från Norr- och Västerbotten även kan besöka oss denna sommar utan hinder. Vi ser också ett ökat intresse från nya marknader söderut, inte minst Mälardalen som med nya friare reserestriktioner nu får möjlighet att uppleva ”Sveriges framsida”. Jag tror att Norra Sverige ligger högt upp på listan en sommar som denna, gott om plats, storslagen natur och sol dygnet runt.

Pite Havsbad har även en hög andel norska gäster så Kristoffer Lundström tillägger:

– Vi hoppas nu på en lättnad i gränserna hos våra grannländer Norge och Finland. Det vore fantastiskt!

På campingkedjan First Camp, som har anläggningar i hela landet är beskedet lika välkommet.

– Det är otroligt glädjande förstås, både att vi äntligen får besked och att det blev detta besked. Nu har jag inte sett de exakta detaljerna än i riktlinjerna inför sommaren, men oavsett vad så kommer alla vi i branschen att fortsätta fokusera på att ta gästernas trygghet på stort allvar, säger vd Johan Söör.

Vad betyder detta för svensk campingnäring?

– Det är en glädjens dag för många – dock finns det fortfarande stor osäkerhet för vad som gäller för utländska gäster som vill komma till Sverige, så där behövs också uppdaterade och tydliga besked från respektive land.

För Östersund, som redan drabbats av att stora evenemang som Storsjöyran och Storsjöcupen ställs in, är beskedet efterlängtat.

 – Det är fantastiskt, jag hoppas att detta gör att vi får en okej sommar, säger Martin Sehlberg, vd Destination Östersund.

Vad betyder detta för Östersund som destination?

– Det är mycket viktigt för vår destination att få igång turismen igen. Sommaren är perioden då många av våra näringsidkare tar in årets vinst och med hävda reserestriktioner ges möjligheten för många av dem att få ett visst andrum även om vi är långt från en normal sommar. Jag tror fortfarande att närmarknaden kommer att vara en viktig och stor marknad men nu öppnas det upp för alla att få resa till vår fina destination.

Och för regionens besöksnäring?

– Det är många småföretagare i regionen som drar en lättnadens suck tror jag. Det skapar möjligheter att få fart på sin verksamhet igen. Vi vet att vandring, cykling, naturupplevelser står högt i kurs och där är vår region mycket stark, säger Martin Sehlberg.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...