Annons

En meter mellan sällskap på serveringsställen

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Folkhälsomyndighetens nya regler för smittskyddsåtgärder är bland annat en meters avstånd på restauranger och barer.
Annons

Idag presenterade Folkhälsomyndigheten uppdaterade föreskrifter om vilka regler som ska gälla för att minska risk för smittspridning på restauranger.

För att undvika trängsel bör gäster land annat hålla minst en meters avstånd till andra sällskap på ett serveringsställe. ”Inom ett sällskap är det var och ens ansvar att hålla det avstånd som behövs. Allmänt rekommenderar Folkhälsomyndigheten lite mer än en armlängds avstånd till andra människor”, skriver man i ett pressmeddelande.

– Att hålla avstånd är en viktig smittskyddsåtgärd. Det blir extra viktigt när personer vistas i lokaler med människor som de normalt inte träffar. Därför innehåller föreskriften regeln om en meter mellan sällskap på serveringsställen, säger Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad.

Mat och dryck får fortsatt endast serveras till sittande gäster, och serveringsställen ska erbjuda handtvätt eller handsprit.

De nya föreskrifterna kompletterar bestämmelserna i den nya lagen (2020:526) om smittskyddsåtgärder på serveringsställen som trädde i kraft den 1 juli. Lagen innebär att serveringsställen som restauranger, barer och caféer har ansvar för att vidta åtgärder för att förhindra spridning av covid-19.

Det är sedan den 1 juni 2020 kommunerna som ansvarar för tillsyn samt fattar beslut om förelägganden och förbud om lagen inte följs.

De nya föreskrifterna träder i kraft den 7 juli 2020.