Annons

Krögare: ”Enorm nonchalans mot vår bransch”

zoom
NYHETER. Flera restaurangägare uttrycker frustration över beslutet att förlänga alkoholförbudet. Framför allt kritiseras den bristande framförhållningen.
Annons

Förbudet att servera alkohol från klockan 20.00 som har gällt sedan den 20 november har redan inneburit stora uteblivna intäkter för besöksnäringen, en förlängning betyder fortsatt intäktstapp och direkta kostnader i form av redan schemalagd personal.

För Jens Fältman, som driver restaurangen Bar-B-Ko i Kristianstad ligger den största kritiken i regeringens framförhållning.

– Framförhållningen är under all kritik. Jag har inget emot att förbudet förlängs men det är ingen framförhållning när man har bokat med personal och bokningar inför helgen, säger Jens Fältman till Kristianstadsbladet.

Även Jerney Kovac som driver restaurangen Enoteket i Norrköping ger regeringen en känga för sin bristande framförhållning.

Han anser att regeringen inte visar någon respekt mot besöksnäringen.

– Man bryr sig inte om restaurangerna […] Vi är många små enheter, men även om vi arbetar tillsammans möts vi av respektlöshet. Myndigheterna har dålig förståelse för hur vår bransch fungerar, säger Jerney Kovac till Norrköpings tidning.

För Stockholmskrögaren PG Nilsson som gästade SVTs Morgonstudion på torsdagsmorgonen innebär förlängningen 60 000 kronor om dagen i lönekostnader för schemalagd personal som nu inte kan jobba.

PG Nilsson, som driver bland andra krogarna Sturehof, Riche och Taverna Brillo, fick frågan om han inte hade kunnat räkna med en förlängning.

– Vi kan räkna med allting, men man förutsätter att vi får rimlig tid på oss att ställa om. I förrgår på regeringens hemsida så stod det att det var det som gällde från lördag öppet till 22. Självklart har vi förståelse för att det krävs smittskyddsåtgärder, men den dåliga framförhållningen är en enorm nonchalans mot vår bransch.

PG Nilsson säger också att han inte kan räkna med någon kompensation för de ökade kostnader och uteblivna intäkter som en förlängning innebär.

– Vi har fått utbetalt omställningsstöd till och med juni i december 2020. Vi har kunnat permittera personal, men den senaste månaden vi fick betalt för var augusti, så det är fem månaders löner som vi ligger ute med. Ytterligare stöd går ännu inte att söka på grund av försenad handläggning.

Finansminister Magdalena Andersson beklagar den försenade handläggningen och säger till SVT att skälet är den stora mängden ansökningar.

– I och med att det är helt nya stöd tar det tid att sätta upp dem. Vi har förstärkt myndigheten, och jag önskar verkligen att det kunde ha gått snabbare, säger Magdalena Andersson till SVT.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...