Annons

ESS Group kör egen skola genom Arbetsförmedlingen

zoom Johanna Dahlsjö Henriksson, Head of ESS Academy.
Johanna Dahlsjö Henriksson, Head of ESS Academy.
NYHETER. I en bransch som skriker efter arbetskraft söks det ständigt nya möjligheter till att rekrytera. ESS Group satsar långsiktigt med en egen skola.
Annons

Sedan drygt ett år tillbaka samarbetar ESS Group och en lokal arbetsförmedling i Västerås.

– ESS Group har alltid velat starta en skola. Drivkraften är att vi verkligen gillar människor, passionen och drivkraften som finns, och de steg och utveckling människan kan göra, säger Johanna Dahlsjö Henriksson, Head of ESS Academy.

En möjlighet in i branschen

Johanna halkade själv in i branschen på ett bananskal och har arbetat på ESS Group i 15 år. Hon vet vilka möjligheter det finns inom branschen.

– Vi tycker att det är alldeles för många som är arbetslösa i dag och som inte behöver vara det. Så ESS Groups skola är för att skapa en möjlighet för dem och en tillväxt för oss genom Arbetsförmedlingen. Det är inte alla som tänker på hotellbranschen som en möjlighet men när man väl har kommit in, så vill man inte vara någon annanstans, säger hon.

40 jobberbjudanden

Sedan starten i Västerås har ESS Group genomfört fem klasser runt om i landet, bland annat i Göteborg och Malmö. I varje klass är det 12 elever och det har lett till 40 jobberbjudanden på ESS Groups destinationer.

Hur fungerar programmet?

– Det pågår under tre veckor, där man lär att känna våra värderingar och branschen. Man kan välja fyra olika spår: Matsal, kök, bartender eller housekeeping. Under veckorna får man lära sig grunden, beroende på vilket spår du har valt. Därefter har du möjlighet att göra det första instegsarbetet på någon av våra destinationer.

Vad har ni för målsättning?

– Vår målsättning är att ha en klass, någonstans i Sverige, varje månad. Så att vi hela tiden säkerställer tillförseln och kompetensen in i vår bransch. Men också, när de väl har kommit in hos oss, at de kan fortsätta att arbeta vidare på sin utvecklingsresa, säger Johanna och tillägger:

– Det som var utbildade sig till köksbiträde för ett år sedan hos oss är nu kanske kockar. Då blir  en köksbiträdestjänst ledig igen. Det är en cykel vi vill arbeta in.

Hur går samarbetet med Arbetsförmedlingen till?

– De arbetar med en mängd olika rekryteringsföretag och har nätverken. Där igenom har de hjälpt oss med att plocka fram kandidater. Sedan har vi haft vårt interna urval. De är också bollplank med hur vi kan gå till väga för att hitta rätt personer. Att få till enkelheten och få alla att driva mot samma mål har verkligen varit en succé. Det är ESS Groups skola och att vi gör det genom att ge möjligheter till arbetssökanden genom Arbetsförmedlingen, säger Johanna Dahlsjö Henriksson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...