Annons

”Ett guld skulle toppa karriären”

zoom
"Fazer är i framkant vad gäller att ta tillvara på råvaran. Vårt lag har kommit långt där", säger Susanne Strandqvist. Foto: Fazer
SOMMARINTERVJUN. Susanne Strandqvist, den enda kvinnliga kocken i Fazer Culinary team, har siktet inställt på VM i november. Förberedelserna har i sommar skett i form av sol, värme och semester, men nu har hon laddat om.
Annons

VM i Luxemburg i november, hur förbereder du dig?

– Under sommaren har jag helt kopplat bort det. Vi hade vårt sista gästspel i juni, och har sedan dess njutit av sommaren. Jag började ladda om i förra veckan, våra gästspel är självklart en stor och viktig del av förberedelsearbetet.

Vilken strategi har ni för att vinna och vilka styrkor har ert team?

– Gott kamratskap och mycket träning. Vi har känt varandra i ett drygt år och börjar hitta varandra i gänget.

 Vad skulle ett guld betyda för dig?

– Det skulle vara att toppa karriären. Det gör att strävan att tävla mer ökar.

 Årets tema är ”Against food waste”, vad betyder det?

– Vi tar själva vara på allt och det ska bli roligt att se hur andra jobbar. Fazer är i framkant vad gäller att ta till vara på råvaran. Vi i vårt svenska lag har kommit långt där.

Du ska tävla i storkökskategorin och jobbar ju också inom det, på SEB:s personalmatsal Bankomaten i Malmö. Vad är det med storkök som lockar dig?

– Här har vi lite mer utrymme och tid att prova oss fram. Vi har också bra arbetstider, det blir lätt att kombinera jobb med familj.

Du är den enda kvinna i teamet, ingen kvinna fanns heller med bland de nominerade till Årets kock, varför tror du att så få kvinnor tävlar i matlagning?

– Många väljer familjen före karriären, det här tar väldigt mycket tid hemifrån. Jag är borta minst en vecka i månaden. Mina barn är så stora så att de klarar dig. Många är nog också rädda att komma ur sin komfortzon och att börja våga ta plats, särskilt i detta yrket.

Vad behövs göras för att attrahera fler kvinnor till tävlingar?

– Den är svår. Jag har faktiskt inget bra svar på det.

Överlag är kockyrket mansdominerat. Vad tror du krävs för att få in fler kvinnor i yrket?

– Att man står upp för sig själv. Det är hård jargong och det gör nog att många backar.

Varför valde du själv att bli kock?

– Själv tycker jag att det är mindre roligt att laga vardagsmat hemma. Men roligt att laga mat när jag får gäster. Att jobba som kock är något annat. Jag älskar matlagning på det här sättet, och jag kan testa nya grejer och idéer.

Det råder personalbrist över lag inom kockyrket, vad ska man göra för att höja statusen?

– Ungdomar idag vill nog jobba mer framför datorer, svårt att hitta personer som vill jobba fysiskt. Dessutom har dagens föräldrar inte tid att laga mat med sina barn. Visst, många skulle nog säga: Bättre betalt, men vet inte om det skulle hjälpa. Det är synd att det råder en sådan attityd, folk skriker efter kockar.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...