Annons

Ett vandrarhem med personlig prägel

zoom Att driva Kungsgården Långvinden är en
Att driva Kungsgården Långvinden är en "livsstil" för paret Bengtson.
NYHETER. När Agneta och Jörgen Bengtson öppnade Rum och frukost Kungsgården Långvind i sitt hem blev det en succé. De satsade redan från början på ett personligt värdskap, något som är ett måste att behålla när de nu bygger ut. 
Annons

Agneta och Jörgen Bengtson blev 2007 förälskade i den vackra gården vid Långvinds ström, Kungsgården Långvind, en gård i järnbruksmiljö från svensk stormaktstid, slog till och köpte den.

– Då hade vi redan funderat på vad vi skulle göra med ett så här stort hus, och börjat planera för att driva Rum och frukost, säger Jörgen Bengtson. 

 

Tredubblar antalet bäddar

När de sommaren 2010 tog emot sina första gäster visste de inte riktigt vad de gett sig in på.

– Vi hade 81 gästnätter det första året, långt under vår affärsplan, säger Agneta Bengtson.  

Sedan dess har antalet gästnätter ökat kraftigt. Förra året hade paret 665 gästnätter i sitt rymliga hem som nu är ett hotell och vandrarhem mellan Hudiksvall och Söderhamn i Hälsingland.

– I år har vi tackat nej till 150 gästnätter, eftersom vi inte har haft plats. Vi bestämde oss i slutet av förra året för att bygga nytt, fördubbla antalet rum och tredubbla antalet bäddar, kommenterar Jörgen och berättar att det nybyggda huset kommer att vara färdigt lagom till sommaren.  

För Jörgen och Agneta Bengtson är en stor del av det roliga i att driva Kungsgården Långvind det personliga. Att få prata med gästerna, dela med sig av anekdoter om trakten och komma med skräddarsydda tips till gästen.

– Vi bor i samma hus som gästerna. Det går jättebra, på så sätt är vi ju med i verksamheten hela tiden fram tills det att vi går och lägger oss. Det blir en livsstil, säger Agneta.

 

Byggde ut med restaurang

De trivs med livet som värdar, och har lyckats med konststycket att, förutom turister och handelsresande, även få konferenssällskap att hitta till gården. Numera finns också en restaurang på gården, där Agneta lagar all mat från grunden.

– Vi vill erbjuda det där lilla extra, något som ibland kan handla om detaljer som lokala karameller eller frukost med guldkant, säger Jörgen Bengtson.

Trots att Kungsgården Långvind tar emot gäster året runt, har paret kvar sina jobb i Stockholm. Det blir visserligen en del pusslande, menar de, men tack vare planering, en timanställd och Jörgens arbete som egen företagare, fungerar det.

– När gästerna kommer tillbaka, eller som när en mycket ung gäst nyligen skrev i gästboken att ”nästa år ska vi bo här i 50 nätter”, då vet vi att vi har lyckats, säger Jörgen Bengtson.