Annons

Europas besöksnäring på plats i Stockholm

zoom I talarstolen: Irina Sidletska, Ukrainian Hotel and Resort Association
I talarstolen: Irina Sidletska, Ukrainian Hotel and Resort Association
NYHETER. Besöksnäringens ledande organisationer från runt om i Europa befinner sig just nu i Stockholm. I dag inleddes samtalen om gemensamma utmaningar och möjligheter i en orolig tid.
Annons

Den 85:e upplagan av europeiska samarbetsorganisationen HOTRECs generalförsamling öppnades i centrala Stockholm under torsdagsmorgonen.

Och det är utan tvekan ett angeläget möte.

– Den europeiska besöksnäringen har inte haft så här stora och gemensamma utmaningar sedan andra världskriget. Allvaret kan inte överskattas och det är viktigt att vi kan träffas, diskutera och hitta gemensamma lösningar, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Dagen inleddes med att HOTRECs ordförande Jens Zimmer Christensen, följd av Jonas Siljhammar, hälsade alla välkomna. Sedan var det dags för Visitas ordförande Fredrik Reinfeldt att äntra scenen. Han betonade bland annat besöksnäringens betydelse i en tid då vi befinner oss i svallvågorna efter en pandemi som skapat stora avstånd mellan människor.

– Vi behöver platser där vi även kan möta folk vi inte känner, konstaterade han.

En oacceptabel situation

Reinfeldt beskrev också hur vi befinner oss i en situation med många utmaningar i form av höga matpriser, hög inflation, skenande energikostnader och kompetensbrist. Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv, var inne på samma spår när han lyfte näringens insatser för att bryta segregationen.

– Vi har 185 000 långtidsarbetslösa i det här landet, samtidigt som man skriker efter folk inom alla branscher. Det är en oacceptabel situation, sa han och underströk besöksnäringens viktiga roll som integrationsmotor.

”Vi kommer fortsätta kämpa!”

Både näringens långsiktiga kompetensförsörjning och omställningen för ökad hållbarhet kommer avhandlas under de två dagarna, men det är framför allt två andra frågor som är i fokus: säkerhets- och energikrisen.
Här finns en oro som delas av alla representanter på plats. Men samtidigt märks också en medvetenhet om att ett land lider mer än andra. Strax efter att hon mottagit förmiddagens varmaste applåd tackade Irina Sidletska från Ukrainian Hotel and Resort Association för stödet som landet får från Europa.
Hon berättade om sin dotters lärare som är försvunnen, om skolbarn som flera gånger varje dag tvingas ner i skyddsrum, om hotell i ruiner och annat som är svårt för oss i Sverige att ta till oss. Men det var ingen uppgiven kvinna som stod på scenen. Tvärtom.

– Turismen kommer återhämta sig! Vi känner stödet från Europa och kommer fortsätta kämpa. Vi är optimistiska och kommer överleva detta, sa hon med stark röst.

Det var en märkbart berörd Jens Zimmer Christensen som tog till orda när Irina Sidletska lämnat scenen.

– Vad vi än står inför så är det ingenting mot det Ukraina tvingas genomlida, konstaterade han.

HOTREC:s generalförsamling träffas två gånger per år i det land som är näst på tur att ta över som ordförande i EU.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!