Annons

Eva Östling om branschens inbromsning: ”Allvarligt”

zoom Siffror för senaste kvartalet visar en tillbakagång i restaurangbranschens tillväxt.   Foto: Visita, Colourbox
Siffror för senaste kvartalet visar en tillbakagång i restaurangbranschens tillväxt. Foto: Visita, Colourbox
NYHETER. Svenskar la mer pengar på krogen i oktober månad jämfört med samma period i fjol. Men under senaste kvartalet sammantaget sker en inbromsning i restaurangbranschen.  
Annons

De svenska restaurangernas samlade försäljningsvolym ökade med 1,5 procent i oktober jämfört med samma månad i fjol. Snabbmats- och trafikkrogar ligger i tillväxttoppen med en ökning på 4,8 procent medan personalrestauranger och barer backade. Detta visar senaste Restaurangindex som publiceras av SCB.

Den totala omsättningen ökade preliminärt med 5,4 procent för månaden, en siffra som, enligt Visitas kommentar ska ”tolkas försiktigt”, då den har skrivits ned för samtliga månader sedan april i år.

Efter att omsättningen för tredje kvartalet har reviderats sedan den senaste publiceringen för september, konstaterar Visita att ”inbromsningen av restaurangbranschen är ett faktum”.

Siffrorna visar att restaurangernas totala försäljning i volym för kvartalet minskade med nästan 1 procent, en tillbakagång som ska tas på allvar, menar Visitas vd Eva Östling.

– Att restaurangbranschen bromsar in under rådande högkonjunktur är allvarligt. Restaurangerna har tvingats höja priserna på grund av faktorer som de själva inte kan påverka, som höjda arbetsgivaravgifter för unga och höjda livsmedelspriser, säger Eva Östling.

Hon fortsätter:

– Detta har lett fram till att priserna nu är 4 procent högre än i fjol på restauranger, vilket självklart kan ha påverkat den försämrade omsättningen.

Restaurangföretagarnas förväntningar på utveckligen av den kortsiktiga efterfrågan sjönk i november, enligt senaste Konjunkturbarometern.