Annons

Eva Östling: ”SDs förslag ökar splittring på arbetsmarknaden”

zoom Prischock. Med en höjd restaurangmoms skulle färre ha råd att äta ute, menar Visitas Eva Östling.
Prischock. Med en höjd restaurangmoms skulle färre ha råd att äta ute, menar Visitas Eva Östling.
NYHETER. Sverigedemokraterna vill chockhöja momsen från 12 till 25 procent på restauranger, catering och hämtmat. ”SD:s förslag slår mot jobb och integration”, säger Visitas vd Eva Östling.
Annons

Sverigedemokraterna vill i sin skuggbudget finansiera skattesänkningar med en höjning av restaurangmomsen. SD föreslår en höjning från 12 till 25 procent, något som kan slå hårt mot en bransch som sysselsätter hundratusentals.

Splittrar arbetsmarknaden

Det skulle inte minst drabba unga och människor födda utomlands, menar Visita. Över 37 procent av alla som är sysselsatta i besöksnäringen är födda utomlands och sex av tio företag drivs av personer med utländsk bakgrund.

–Att chockhöja momsen på restaurangbesök, catering och hämtmat kommer att slå hårt mot en näring som är en av lösningarna på dagens integrationsproblem. Förslaget innebär också att tudelningen på arbetsmarknaden ökar, säger Visitas vd Eva Östling.

Som Besöksliv tidigare har rapporterat så har besöksnäringens betydelse för integrationen bekräftats i en rapport HUI Research.

[LÄS MER: ”Eva Östling: Momsförslaget slår mot jobben och integrationen”]

 

Tredubblade avgifter för unga

Arbetsgivaravgiften för unga har tredubblats på två år. Ett förslag om en kraftigt höjd restaurangmoms innebär att besöksnäringen än en gång hotas av ökade kostnader, menar hon.

–Istället behöver företagens förutsättningar förbättras och kostnaderna för att anställa sänkas så att fler unga och utrikes födda kan få chansen att ta sig in på arbetsmarknaden, säger Eva Östling.

Siffror från Tillväxtanalys visar att sänkningen av restaurangmomsen 2012 från 25 till 12 procent genererade 11 000 nya jobb. En höjning av restaurangmomsen kommer inte bara slå mot näringen utan också mot privatpersoner.

–Restaurangerna kommer tvingas höja priserna och då kommer efterfrågan minska. Färre kommer äta på restaurang, säger Eva Östling.