Annons

Eva Östling: ”Vi är besvikna över höstbudgeten”

zoom Gynnar inte en växande besöksnäring. Visita anser att höstbudgeten slår mot företagen.
Gynnar inte en växande besöksnäring. Visita anser att höstbudgeten slår mot företagen.
NYHETER. Slopat representationsavdrag, höjd alkoholskatt, bibehållen restaurangmoms och minskade anslag till VisitSweden. ”Även om vi är naturligtvis lättade att den likvärdiga momssatsen på mat blir kvar men i övrigt är vi besvikna, säger Eva Östling”, Visitas vd.
Annons

I våras talade statsminister Stefan Löfven om besöksnäringen som en framtidsbransch och om vikten att vidareutveckla Sverige för att bli ännu mer attraktivt för utländska turister.

I regeringsförklaringen lyftes näringens strategiska roll fram.

Men när regeringen tisdagen den 20 september släppte sin höstbudget visade det sig i princip bara vara Yrkesvuxsatsningen som kom näringen till del.

– Den budget som regeringen nu lagt fram medför ökade kostnader för vår näring, säger Eva Östling.

Mindre pengar till turism

Hon har svårt att se några positiva signaler i den proposition som nu lagts fram.

Den innebär i korthet ökade kostnader för företagen, sänkta anslag för marknadsföringen av Sverige samt minskat konsumtionsutrymme för privatpersoner. VisitSwedens anslag minskar från 140 miljoner kronor till 120 miljoner kronor.

– Sverige är ett turistland att räkna med, och intäkterna från turismen har stadigt ökat, men nu ser det svårare ut, säger Eva Östling.

I budgetförslaget föreslås även slopandet av avdragsrätten för representationsutgifter som avser måltider. Endast viss enklare förtäring av mindre värde finns kvar. Samtidigt höjs alkoholskatten med fyra procent på öl, vin, mellanklassprodukter och andra jästa drycker. Punktskatten på sprit höjs med en procent.

”Tuffare för företagen”

I propositionen finns ett förslag om tillfälligt växa-stöd för den först anställda under max tolv månader i rad. Växa-stödet innebär att arbetsgivaren under denna period är berättigad en nedsättning av arbetsgivaravgiften, allmänna löneavgiften och den särskilda löneskatten, vilket innebär att det endast är ålderspensionen som ska betalas. Det räcker inte, anser Eva Östling.

– Vår näring har skapat vart femte jobb sedan 2007 och är en jobbmotor. Men med arbetsgivarhöjning och ökade lönekostnader motsvarande över en miljard tillsammans med detta budgetförslag blir det ännu tuffare för våra företag att leverera arbetstillfällen.

 

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...