Annons

Extra fartfyllt när Liseberg firar 100 år

zoom Anton Axelsson och Marcus Nylund har planerat parkunderhållningen inför firandet.
Anton Axelsson och Marcus Nylund har planerat parkunderhållningen inför firandet.
NYHETER. Så uppmärksammas nöjesparkens jubileum, musiken, människorna och framtidsplaner. Lisebergs jubileumsfirande startar nu till helgen.
Annons

Sommarsäsongen på Liseberg blir extra fartfylld i år, vårens besökare har redan upptäckt årets nya attraktioner men konserter, kultur och speciellt inbjudna gäster väntar under fyra temahelger. Besöksliv har pratat med Marcus Nylund, projektledare på Liseberg och jobbar med säsongskommunikation och Anton Axelsson, projektledare som jobbar med Lisebergs scener och musikutbud.

Hur länge har det planerats för 100-årsfirandet?

– Vi har planerat parkunderhållningen i några år. Efter pandemins värsta tid och när vi kunde öppna Liseberg igen så har vi kört på för fullt sedan 2021, säger Marcus Nylund.

”Det ska vara extra allt”

Bland jubileumsaktiviteterna bjuder Liseberg bland annat på Göteborgssonen Carl-Einar Häckners jubileumsvarieté ”Tidsmaskinen” och Klubb Karusell förvandlar parken till en open air-nattklubb med livemusik och nattåkning.

– Temat på jubileet är 100 år av glädje tillsammans för både personalen, göteborgarna och våra besökare. Det ska vara extra allt och vi har ett gediget underhållningsschema med över trettio konserter och massor av stora artister, säger Marcus Nylund och Anton Axelsson tillägger:

– Vi har fyllt hela sommaren med happenings, inte minst för göteborgarna. Från en hantverksfestival i Hamnområdet, då vi bjöd in åtta lokala mikrobryggerier och kombinerade det med hårdrock, till guidade turer som blickar tillbaka på Lisebergs historia.

Hur har responsen varit inför de kommande konserterna?

– Bra! Det har redan blivit ett högt tryck inför sommaren. Konserterna med Benjamin Ingrosso och Miss Li är redan slutsålda och vi försöker också ha göteborgarna i åtanke och lägga musikupplevelser även i slutet av säsongen, säger Anton Axelsson.

Och på årets nyheter?

– Årets nya attraktioner som ”Luna”- är en härlig åktur som redan lockat många berg- och- dalbanefans. Hela det området verkar vara ett uppskattat ”mellanläge” mellan ”Kaninlandet” och de som exempelvis tycker att ”Valkyria” är för intensiv. Luna Park har blivit som en park i parken med fem attraktioner och flera matställen, säger Marcus Nylund.

­Lisebergspasset senior

Luna Park, som ligger i en upphöjd del av parken med slående utsikt och grönskande omgivningar är extra populärt bland gästande barnfamiljer. Förutom berg och dalbanan ”Luna” har de nya attraktionerna ”Tempus” och ”Turbo” öppnat på  höjden. Området är inspirerat av tiden runt Lisebergs födelse med världsutställningar, tekniska nyheter och en klassisk nöjesparkstradition. Även hotellet Grand Curiosa Hotel vid nöjesparkens södra entré och den kommande vattenvärlden Oceana, som planeras öppna under nästa år, innefattas av Lisebergs jubileumsprojekt.

– Ytterligare en nyhet är Lisebergspasset senior, som är till för den målgrupp som kanske besöker parken ihop med barnbarnen- eller bara vill komma in och njuta av de fina miljöerna, trädgårdarna och atmosfären. De kostar 100 kronor och gäller fram till den första december, säger Marcus Nylund.

Anton Axelsson tillägger.

– Och då kan man självklart även ta mycket del av underhållningen, säger han.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...