Annons

F12-gruppen växer med fyra nya restauranger 2018

zoom Melker Andersson är inne i en ny expansionsfas med fokus på<br />
 nya Heart & Bones och fler Vigårdarestauranger. Foto: F12-Gruppen
Melker Andersson är inne i en ny expansionsfas med fokus på
nya Heart & Bones och fler Vigårdarestauranger.
Foto: F12-Gruppen
NYHETER. Melker Andersson fortsätter att satsa i Uppsala. Heart & Bones blir hans andra restaurang i staden, och under året väntas F12-gruppen växa ytterligare: ”Jag ser framför mig tre nya Vigårda-restauranger”, säger krögaren. 
Annons

Våren 2017 slog portarna upp för Melker Anderssons restaurang Miss Voon i nybyggda Elite Hotel i Uppsala. Om ett par veckor öppnar hans andra restaurang i staden.

– Jag blev sugen på lokalen, som ligger i det anrika stadshotellet. När man som jag har kommit upp i åldern vill man ha något klassiskt att sätta tänderna i, det blev Heart & Bones. Nu ska vi fylla det med innehåll och det känns roligt, säger Melker Andersson.

Bistrostuk

Belägen på Drottninggatan i Uppsala har krogen sjuttio matplatser samt sextio platser i baren.

– Här blir det en klassisk linje, det känns skönt att slippa slå knut på sig själv konceptuellt. Inredningen går i lugna färger och borden är dukade med vita dukar, lite som en bistro.

Menyn beskriver han som okomplicerad, med fokus på fisk och skaldjur.

– Tanken är att inte joxa till det, grunden bygger på fisk med mycket grönt. Man beställer ett protein, som enrisrökt röding med forellromsdressing, till exempel. Och så väljer man en vegetarisk rätt till det.

Varför en andra restaurang i Uppsala?

– I somras öppnade jag pop up-restaurangen Bojabäs i Öregrund. Heart & Bones blir som en syster till den, med samma personal. Jag vill fortsätta driva Bojabäs under flera somrar och nu kan vi bygga ett team till bägge verksamheterna.

Mother drog ned resultatet 2017

Melker Anderssons F12-gruppen hade ett skakigt 2017, då ekonomin tyngdes av nyetableringen av Mother.

– Vigårda hade ett mycket bra år lönsamhetsmässigt. Men Mother har krävt både tid och pengar. Nu har vi byggt om lokalen och öppnat Mr Voon i ena delen och det fungerar bra. Men det är klart att Mother gjorde att det blev ett lite sämre år.

Han berättar att Mr Voon och Miss Voon startat lovande.

– De har både hög beläggning och omsättning. Mr Voon öppnade först i november och hittills ser det mycket bra ut lönsamhetsmässigt, det beror på nyhetens behag och att december alltid är en bra månad.

Branschen såg en avmattning under tredje kvartalet 2017, men sedan visade novembersiffrorna en ovanligt stark tillväxt, hur tolkar du det?

– Jag är så pass gammal att jag inte får panik av sådant. Min analys är att flera hotell gjort enorma restaurangsatsningar och det påverkar oss krögare. Det har också dykt upp ett stort antal privata krogar.

Ni har arton restauranger nu, hur stor ska F12-gruppen bli?

– Vi har sålt av Grill, Trattorian, Le Rogue och Villa Godthem eftersom de blev för stora och tungrodda. Jag vill ha kul på jobbet och nu är jag inne i en ny expansionsfas, det är därför vi öppnar i Uppsala. I år ser jag framför mig tre nya Vigårda-restauranger.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...