Annons

Fabrique + Oaxen = sant

zoom Oaxen Slip & Krogs tidigare ägare, Agneta Green och Magnus Ek, tillsammans med grundarna av Fabrique Stenugnsbageri, Lotta och David Zetterström. Foto: Pressbild
Oaxen Slip & Krogs tidigare ägare, Agneta Green och Magnus Ek, tillsammans med grundarna av Fabrique Stenugnsbageri, Lotta och David Zetterström. Foto: Pressbild
NYHETER. Nya ägarduon ser fram emot att förvalta och utveckla destinationen på Djurgården i Stockholm.
Annons

Besöksliv har tidigare berättat att Oaxen Slip & Krogs ägare, Magnus Ek och Agneta Green, serverade sina sista gäster i slutet av december förra året. Nu tar en ny krögarduo över stafettpinnen.

Det är grundarna av Fabrique Stenugnsbageri, Lotta och David Zetterström, som ska förvandla Oaxen Slip & Krog till Fabrique Oaxen. En del kommer att förbli som det varit, men gästerna kommer också kunna förvänta sig en hel del nytt.

Restaurang, vinbar och kafé

Fabrique Oaxens koncept kommer rymma en restaurang, en vinbar, en butik med bageri och ett året runt-kafé. Hotellverksamheten kommer utvecklas med målet att Oaxens klassiska”hotellbåt” ska erbjuda övernattningar även vintertid.

Lotta och David Zetterström har hittills haft fokus på stenugnsbagerier och kaféer, men säger att det är en livsdröm som går i uppfyllelse när det nu får möjligheten att ta över Oaxen. Själva platsen i sig är viktig för dem.

– Vi väljer alltid platser för våra bagerier med omsorg, I New York bakas Fabriques bröd och bakverk i Meatpacking District och i London i ett valv i Shoreditch. Nu får vi baka i en gammal båtslip i en varvsbyggnad på Djurgården, säger Lotta Zetterström.

Generösa öppettider året runt

Även om Fabrique Oaxen delvis kommer ha ett annat koncept än vad Oaxens Slip & Krog hade, finns det en röd tråd: fokus på bra råvaror och på traditionella metoder, något som gläder den tidigare krögarduon.

– Det känns både tryggt och spännande att lämna över Oaxen till Lotta och David. De har som vi ett genuint intresse av lokala råvaror och själva hantverket bakom matupplevelsen. Som krögare är det självklart även roligt att de väljer att driva Slipen vidare, säger Agneta Green.

Lotta och David Zetterström tycker att platsen på Djurgården är en destination i sig, och vill skapa ett helhetskoncept inom mat, bröd och dryck med generösa öppettider året runt.

– En nyhet på Oaxen blir att vi kommer ha frukost, självklart med färskt surdegsbröd. Vi tar över den fantastiska odlingslotten på Djurgården i och med den så kommer vi arbeta med råvaror efter säsong i våra rätter och i bageriet, säger Lotta Zetterström.

Besöksnäringen befinner sig i en lågkonjunktur som många andra branscher, hur kommer ni jobba för att sticka ut i konkurrensen?

– Fabrique är Sveriges enda ”Äkta vara-bageri” och Slipen kommer ha samma filosofi. På så sätt sticker vi ut och vi har trogna kunder sedan tidigare.

Öppningen av Fabrique Oaxen planeras till efter påsk 2023.

Läs mer om hur Oaxens tidigare ägare resonerade när de valde att sälja sitt livsverk: ”Tänk allt vi har upptäckt under dessa år”