Annons

Faddersystem ska rädda små skidanläggningar

zoom Som ett led i att få fler att åka skidor är SLAO med och arbetar med projektet ”Alla på snö” tillsammans med Skidförbundet.
Som ett led i att få fler att åka skidor är SLAO med och arbetar med projektet ”Alla på snö” tillsammans med Skidförbundet.
NYHETER. Samtidigt som de stora skidanläggningarna har satsat stort de senaste åren har många mindre anläggningar tvingats lägga ner. Nu satsar SLAO, Svenska skidanläggningars organisation, på fler utbildningar och ett faddersystem för att vända trenden.
Annons

De senaste 20 åren har var åttonde medlem i SLAO, Svenska skidanläggningars organisation, försvunnit. Antalet medlemmar har minskat från 250 till 210 sedan 1997.

– Det är de mindre anläggningarna som faller bort, säger Titti Rodling, vd SLAO. Det är ofta ideella föreningar som har svårt att få ekonomi i det.

En annan förklaring till det minskade medlemsantalet är att flera mindre anläggningar har slagits ihop, exempelvis i Vemdalen där Vemdalen, Klövsjö och Björnrike har bildat en gemensam anläggning.

– Det speglar utvecklingen internationellt. Ökad konsolidering och skalfördelar ser vi överallt i samhället, säger Titti Rodling. Samtidigt har kraven från gästerna höjts. De förväntar sig mer än bara en backe, de vill ha proffsigare anläggningar med skidhyra, restaurang och annan service.

Mindre anläggningar som har återuppstått

Titti Rodling påpekar att det samtidigt finns flera exempel på mindre skidanläggningar som har återuppstått och utvecklats positivt, som Bollekollen utanför Göteborg och Vedbobacken utanför Västerås. Bollebacken i Bollnäs är ett exempel på en mindre anläggning som har fått ett lyft efter att ha satsat på skiduthyrning.

– De mindre anläggningarna är enormt viktiga för oss, särskilt de som ligger nära tätorter eftersom det är där många tar sina första svängar. Vi tycker att det är lika självklart att varje kommun ska ha en skidbacke som en ishall eller ett badhus och att skolorna ska prioritera vinteridrottsdagar.

Alla på snö

Som ett led i att få fler att åka skidor är SLAO med och arbetar med projektet ”Alla på snö” tillsammans med Skidförbundet. SLAO vill också satsa på fler utbildningar och ett faddersystem som innebär att mindre anläggningar kan få hjälp av större, exempelvis Bollekollen som har ett samarbete med Sälen.

– Det kan handla om kunskap, utrustning och personal. Vi tror att det är en bra modell som vi ska försöka sätta i system, säger Titti Rodling.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter