Annons

Fastighetsägare gör tummen ned för hyresstödet

zoom Foto: Pandox pressbild
Foto: Pandox pressbild
NYHETER. Hyresstödet till besöksnäringen återinförs under första kvartalet, föreslår regeringen. Men stödet är inget för hotellfastighetsbolaget Pandox. "Vi har omsättningsbaserade hyror och har redan tagit en nedgång med 60-70 procent", säger vd Anders Nissen.
Annons

Hyresstödet som nu införs igen har samma upplägg som det som tillämpades mellan april och juni i fjol. Fastighetsägare som sänker hyran för drabbade företag kan få kompensation av staten med hälften av hyressänkningen. Resten får fastighetsägaren själv stå för.

Stödet är till för att ”mildra de ekonomiska konsekvenserna av den ökade smittspridningen”, enligt ett pressmeddelande från regeringen. Liksom tidigare riktas det till hotell, restauranger, butiker och vissa andra drabbade branscher.

Pandox, det största hotellfastighetsbolaget, tänker inte använda sig av stödet den här gången heller, enligt vd Anders Nissen

– Stödet är för dem som har fasta hyresavtal. Vi har omsättningsbaserade avtal och har redan sänkt hyrorna med 60-70 procent. I botten finns en minimihyra som hotelloperatören måste betala, säger han.

Att sänka minimihyran är uteslutet, enligt Anders Nissen.

– Det som regeringen sätter upp är en farlig modell för oss. Om vi går under minimihyran finns en risk att vi bryter våra bankkovenanter (lånevillkor) och att vi tvingas betala tillbaka lånen, vilket kan innebära att vi går i konkurs. Det är den stora risken för myndigheterna med detta upplägg. Det är därför vi har den modell vi har och den har fungerat bra i alla länder.

Det är inte fastighetsägarens uppgift att rädda hotelloperatörer, enligt Anders Nissen.

– Det är deras aktieägare och banker som ska göra det. Om vi ska rädda dem får vi ta över ägandet, säger han.

Fastighetsbolaget Balder är en annan stor ägare av hotellfastigheter. Företaget har inte helt stängt dörren för att ge hyresstöd till hotell som drabbats av pandemin.

– Det tittar vi på sen från fall till fall när systemet är infört, säger vd Erik Selin.

Har Balder tidigare använt sig av möjligheten till hyresstöd?

– I vissa fall tror jag det. Men jag har inte exakt koll, säger Erik Selin.

När hyresstödet infördes i fjol var intresset för hyressänkningar klent bland fastighetsägarna överlag. Samma sak gäller den här gången.

– Det går inte att lägga ansvaret för att stötta näringslivet på en privat aktör. Därför behöver regeringen se till att direktstöd betalas ut och samverka med fastighetsbranschen för att främja en positiv återstart efter pandemin, säger Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna Sverige till Fastighetstidningen.

Innan regeringens förslag om hyresstöd kan klubbas igenom måste det godkännas av EU.