Annons

Fazer ska mätta militären: Vann miljardkontrakt

zoom Stor upphandling med hård konkurrens. Nu står det klart att Fazer får Förvarets måltidskontrakt.
Stor upphandling med hård konkurrens. Nu står det klart att Fazer får Förvarets måltidskontrakt.
NYHETER. Fazer Food Services har vunnit kampen om Sveriges största måltidskontrakt. Miljardavtalet betyder att Fazer ska leverera och servera den klassiska ärtsoppan – och all övrig mat – till den svenska militären.
Annons

Det fyraåriga avtalet om Service Management har slutits mellan FMV och Samhall. Fazer Food Services är partner till Samhall och kommer att ansvara för all matverksamhet på 34 orter och 60 enheter i södra, västra och Mellansverige.

Mat även i fält

– Vi är väldigt glada. Det är ett historiskt stort avtal för oss, säger Morgan Christoffersson, kommersiell direktör på Fazer Food Services i Sverige.

Avtalet träder i kraft 1 februari 2017 och är värt 250 miljoner kronor per år, totalt 1 miljard på fyraår för Fazer. Fazer ansvarar för all förplägnad – det militära uttrycket för tillagning av mat och servering av den – både på restauranger och ute i fält. Något som skiljer uppdraget från många andra.

– Vi ska förse alla som ligger ute i fält med mat, som levereras i isolerade kärl, vilket ställer speciella krav. Det finns också kategorier av militärer som behöver speciell mat. Jägarförband och röjdykare behöver exempelvis mycket kaloririk och energigivande mat eftersom de jobbar under så tuffa förhållanden, säger Morgan Christoffersson.

Tuff kamp om kontraktet

Fazer Food Services var innan den nya upphandlingen ansvariga för måltidstjänster för Försvarsmakten i stora delar av Sverige. Men Mälarområdet och Stockholm, inklusive amfibieregementet Berga och Livgardet på Kungsängen, blir nya domäner för servicejätten.

Kampen om försvarets måltidskontrakt har varit tuff. Den offentliga upphandlingen inleddes redanhösten 2014. Åtta leverantörer, varav Samhall med partnern Fazer var en, kvalificerade sig för upphandlingen och vann i slutänden avtalet för områden syd, mitt och väst.

– Det är klart att vi är extra stolta att bli valda i sådan hård konkurrens. Det är ett väldigt viktigt kontrakt och ett stort fundament för vår verksamhet i Sverige.

Striden om måltidstjänsterna i norr är däremot inte avgjord. Compass Group tilldelades avtalet, men Fazer överklagade och fick rätt i förvaltningsrätten. Det beslutet har nu Compass i sin tur överklagat till Kammarrätten.

Kommer ni att nyanställa folk?

– På de orter där vi inte redan driver verksamheten kommer vi att behöva anställa personal, säger Morgan Christoffersson.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...