Annons

Female Chef of the Year: ”Ingen skillnad på män och kvinnor i köket”

zoom Att hon är en förebild för kvinnliga kockar har Garima Aroras inte reflekterat över. Foto: Pressbild
Att hon är en förebild för kvinnliga kockar har Garima Aroras inte reflekterat över. Foto: Pressbild
NYHETER. Förra året tilldelades Garima Aroras restaurang Gaa i Bangkok en stjärna i Guide Michelin. Förra veckan utnämndes hon själv till omstridda titeln Female Chef of the Year i Asien. ”Jag tvekade länge innan jag tackade ja, för mig finns det ingen skillnad på män och kvinnor i köket”.
Annons

Förutom att årligen lista världens bästa restauranger så har 50 Best Restaurants ett specialpris som premierar kvinnliga kockar i världen. I år gick den asiatiska varianten till Garima Arora, som driver restaurang Gaa i Bangkok. Bland tidigare vinnare finns kockar som Clare Smyth, Ana Ros och Elena Arzak.

– Det är en ära för mig att få räknas till dem, säger Garima Arora, när vi ses i den thailändska huvudstaden.

När hon fick reda på att hon var mottagare av utmärkelsen blev hon kluven.

– Jag gör inte skillnad på kvinnor och män i mitt kök, så varför ska sådana här priser göra det?

Förebild för kvinnliga kockar

Hon bestämde sig ändå för att tacka ja för affärernas skull. Men hennes plan är att inte bli någon turnerande kock utan fortsatt jobba service i sitt kök. Att hon blir en kvinnlig förebild har hon inte reflekterat över.

– Jag har inte tänkt på det. Men i Indien där jag kommer ifrån, är det inte lätt för kvinnor att göra karriär, framför allt inte i ett kök. Så kan jag visa dem att man kan flytta till Danmark, jobba på Noma och efter år av att ha kämpat öppna en egen restaurang, ja, då är det ju en bra grej, säger Garima Arora.

Önskar att det inte behövdes

När Hélène Pietrini, vd för 50 Best, fick frågan om priset Female Chef of the Year under symposiet Freja i samband med MAD i Köpenhamn i augusti, så försvarade hon utnämningen med att den belyser verkligheten. Samtidigt önskar hon att det inte behövdes, och vid en förändring i listans struktur kan hon tänka sig att dumpa den.

– När en kvinna tar sig till toppen, eller kanske till och med topp tio på 50 Best, då skrotar vi tävlingen.

Tävlingen ger ljus åt andra kvinnor i branschen, anser Hanna Halpern, vd för Restaurangakademien och som länge lobbat för ökad jämställdhet.

– Egentligen tycker jag inte att det ska finnas en Female Chef of the Year, det ska heta Chef of the Year och vinnas av svarta, vita, långa och korta, blåögda, alla helt enkelt. Nu är ju verkligheten inte sådan och då tycker jag det behövs ett pris tills verkligheten ser ut som den bör göra. Female Chef of the Year får folk att upptäcka andra kvinnor i branschen, säger hon.

Kluven men positiv

I helgen gick Parabere forum av stapeln i Oslo, som samlar kvinnor i restaurangbranschen för att öka jämställdheten. Fia Gullikson, jämtländsk kock som arbetar med besöksnäringsfrågor var på plats som svensk delegat. Hennes inställning till Female Chef of the Year är kluven men utgången positiv.

– Det är på gränsen till en sexistiskt utnämning. Men jag tror tyvärr också att det kan vara en av vägarna till en mer jämställd bransch, eftersom det alltid är positivt att synliggöra och värdera duktiga kvinnor och mjuka värden i branschen. För att vinna ett maraton måste vi värdera båda benen lika och ge dem samma förutsättningar, träningar och massage.

”Sorgligt”

Kocken Niklas Ekstedt säger att han självklart vill se fler kvinnor i restaurangköken. Men ifrågasätter om den här utnämningen är rätt formulerad.

– Det är sorgligt att ett sånt här pris behövs. Bara att använda uttrycket ”kvinnlig kock” är helt fel. Om 50 Best vill dela ut ett gastronomiskt pris kan de göra det med en annan titel. Man kan jämföra med Karin Fransson-priset som känns mycket mer relevant. Det belönar kvinnor, och män för den delen – senast vann Stefan Ekengren, som varit mentorer åt kockar som är kvinnor och lyft dem på olika sätt. Utmaningen ligger i att vi behöver göra branschen och samhället mer jämställt för alla.

Läs om 2018 års Female chef of the year HÄR:

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...