Annons

Finalisterna klara i debuterande Stella-galan

zoom Krögare Anna Lallerstedt och Stellas initiativtagare hälsade välkomna på restaurang Gondolen.
Krögare Anna Lallerstedt och Stellas initiativtagare hälsade välkomna på restaurang Gondolen.
NYHETER. Stella-galan som vill premiera kvinnor i mat- och restaurangvärlden, kickar igång i januari. Idag presenterades de nominerade i nio kategorier, från Stella-kock till Stella-mentor. ”Det finns otroligt många kompetenta kvinnor i vår bransch”, säger initiativtagare Anette Roswall.
Annons

Initiativet Stella-galan, som för första gången går av stapeln i januari 2018, vill lyfta kvinnor i mat- och krogbranschen. Stjärnkockarna Malin Söderström och Saori Ichihara, tårtkonstnären Liv Sandberg och matprofilen Johanna Westman är några av de nominerade.

 

Krögaren Anna Lallerstedt hälsade välkomna till Restaurang Gondolen där galan ska hållas, och där en av initiativtagarna, Anette Roswall, presenterade tävlingens finalister.

 

Vad kan du säga om dagens short list?

–Att det är så sjukt roligt att vi ser en sådan bredd över landet, från norr till söder, och att det är en sådan höjd på de nominerade. Det finns otroligt många kompetenta kvinnor i vår bransch, säger Anette Rosvall.

 

Varför syns inte dessa kvinnor mer?

–Det finns flera anledningar, männen har en arena där kvinnor inte riktigt släpps in av gammal vana, sedan är kvinnor generellt sämre på att ta plats, och slutligen så har unga kvinnor i branschen historiskt sett inte haft några förebilder.

 

Hur ser du på utvecklingen?

–Vi börjar få fler förebilder med Titti Qvarnström, Frida Ronge och Saori Ichihara, och det kommer inte att dröja så länge innan det blir en förbättring när det gäller jämställdheten, säger Anette Rosvall.

 

Vad är ambitionen med Stella?

–Vi har många agendor; vi vill visa att det finns oerhört många kompetenta kvinnor i de här yrkesgrupperna och vi vill visa upp förebilder för unga tjejer och inspirera dem genom att visa hur man kan jobba på ett bra sätt. Sedan vill vi också visa en bransch som har en stor arbetsbrist att det finns ett problem i att hälften av de som jobbar i den försvinner.

 

Hur kan Stella-galan bidra till att förutsättningarna i branschen blir bättre för kvinnor?

–Bara att galan finns gör sitt, det öppnar ögonen på folk och kan bidra till att man bryter gamla mönster. Som kvinna i branschen kan man genom Stella-galan känna en gemenskap.

 

Hur långsiktigt är Stella-initiativet?

–Vi har sagt att vi ska hålla på tills vi inte behövs mer, men vi jobbar ideellt så det beror på.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter