Annons

Fjärde gången gillt för ”Nobelkonditorn”

zoom Temat på årets Nobelmiddag är is, men 2014 års dessert var en<br />
 saffranspannakotta med blåhallonmousse. Foto: K-märkt
Temat på årets Nobelmiddag är is, men 2014 års dessert var en
saffranspannakotta med blåhallonmousse.
Foto: K-märkt
NYHETER. På söndag går årets Nobelbankett av stapeln och för fjärde gången i rad står konditorn Daniel Roos för desserten: ”Jag tror att jag fick frågan igen eftersom jag är van vid stora volymer”.
Annons

I morgon torsdag flyttar konditorn Daniel Roos och kocken Tom Sjöstedt in i Nobelköket i Stockholms stadshus för att tillsammans ansvara för årets Nobelbankett. Och det är en glad konditor som nu förbereder sig för skarpt läge.

– Det känns roligt och jag är stolt. Jag tror att jag fick frågan igen eftersom jag är van vid stora volymer – här är det 1500 gäster. Efter fyra år har jag börjat kallas ”Nobelkonditorn”, det är ingen dålig titel.

Utstickande form

Utöver Nobelbanketten har Daniel Roos bland annat ansvarat för Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels bröllopsdessert 2010.

Förra året bestod hans Nobeldessert av citrusfrukten sudachi som serverades som mousse tillsammans med hjortron. Inför årets upplaga har han provlagat sedan i våras och det som sticker ut är formspråket.

– Temat på Nobelmiddagen är is så jag har tagit fram en dessert som känns bergig och frostig. Även i år har jag svenska bär och citrusfrukter, det måste smaka syrligt efter en lång middag. Mer vill jag inte berätta.

”Jag förstod hur desserten skulle komplettera menyn”

Daniel Roos och Tom Sjöstedt känner varandra väl efter fyra gemensamma år i Kocklandslaget. Det har varit en fördel under förberedelserna.

– Det känns jättekul att samarbeta med Tom igen. När jag såg hur han lagt upp menyn förstod jag hur desserten skulle komplettera, att temat är is gav mig hela inspirationen. Sedan har jag justerat smakerna under resans gång.

Volym den stora utmaningen

På plats under banketten har han hjälp av bland annat sambon Sanna Lithberg som är chefskonditor på Hotel Diplomat och Alicia Dahl från K-märkt. Och det behövs.

– Den stora utmaningen är att jag har provlagat menyn i fyra portioner. Nu ska vi växla upp det till 1500 portioner som alla håller samma kvalitet.

Känner du dig lika nervös inför din fjärde Nobelbankett?

– Efter alla år har jag lärt mig att det inte är någon idé att stressa upp sig. Det gäller att planera och att ha ett schema för vad som sker och när, allt handlar om timing.