Annons

Fler drar till fjälls för sportlov

zoom Sportlovet lockar dagligen 13 000–15 000 skidgäster till Åre.
Sportlovet lockar dagligen 13 000–15 000 skidgäster till Åre.
NYHETER. ”Helt fullbokat”. Landets skidorter går på högvarv i sportlovstider – framförallt under vecka nio. Besöksliv har kollat bokningsläget på tre viktiga skidorter.
Annons

Nu går sportlovet in på sin tredje vecka och svenskarna flockas till fjällen. Trycket på skidbackarna ökar markant. I Björkliden Fjällby ser man en klar uppåtkurva från förra året.

– Hittills har vi haft många besökare. Jämfört med förra årets sportlov räknar vi med en ökning på sju procent, säger Ann-Marie Mäki, marknadschef på Lapland Resorts.

Vecka nio mest hektisk

Även om backarna har varit öppna sedan den 3 februari är det vecka nio som är mest hektisk på Björkliden. Ann-Marie Mäki menar att det är den stora strömmen av stockholmare som är anledningen till det. Ett välkommet tillskott för Björkliden.

– Sportlovet betyder otroligt mycket för oss. Det är ett bra tillfälle för oss att få folk till våra anläggningar då skidåkning är så populärt. Under sportlovet har vi många familjer som kommer hit för att barnen är lediga från skolan, säger Ann-Marie Mäki.

Bokas upp snabbt

Och även i Sälen och Åre räknar man vecka nio som en av årets mest hektiska veckor. Anläggningarna blir snabbt fullbokade, liksom privata stugor. I Åre rör det sig i år om 13 000–15 000 skidgäster om dagen, enligt Niclas Sjögren Berg, destinationschef SkiStar Åre.

– Under sportlovet har vi mycket gäster och anläggningen går för högvarv. Sen brukar även vädret bjuda på en del snö och sol. Precis som det ska vara på sportlovet.

Tradition sedan 1940

Det är inte heller särskilt förvånande att många söker sig till de svenska fjällen. I Sverige har det mer eller mindre varit en tradition sedan sportlovet infördes 1940. Och nyligen visade en SIFO-undersökning gjord på uppdrag av Skistar att två av tre svenskar vill röra på sig när de reser i vinter.

– Det är glädjande att så många vill röra på sig under skollovet. Skidåkning är något som hela familjen kan göra tillsammans, så en fjällsemester är en perfekt sportlovsaktivitet med massor av fysisk aktivitet och återhämtning, säger Linda Morell, pr-chef på SkiStar i ett pressmeddelande.