Annons

Fler hotell hakar på cykeltrenden

zoom Scandic Elmia gör det möjligt att ta med cykeln på rummet.
Scandic Elmia gör det möjligt att ta med cykeln på rummet.
NYHETER. Cykelsporten och cykelturismen växer så det knakar i Sverige. Det tar hotellen fasta på i både Järvsö och i Jönköping.
Annons

Intresset för cykling både som sport och som turistform växer stort i Sverige. Härom veckan anordnades en egen seminariedag på cykelmässan om hur förutsättningarna för en växande cykelturism ska förbättras, och på flera håll i landet byggs cykelparker och leder.

 

Redan 2017 öppnade cykelhuset och hotellet Ohboy i Malmö med 55 lägenheter och 31 hotellrum. Där ingår en vikbar cykel i varje hotellrum, för gästen att ta sig runt i staden med. Cykelidén är en del i Ohboys filosofi om ”klimatsmart, maximal mobilitet” för sina gäster och boende. Och i sommar öppnar vad ägarna själva kallar för ”världens första cykelhotell” i Järvsö Bergcykelpark Hotell, som tar sina första bokningar från och med 1 juli.

 

– Det finns flera cykelhotell i världen men vad jag vet finns det inget som har byggts helt för cyklister, har Lars Ek Lööv, vd Järvsö Bergcykel Park tidigare sagt till Besöksliv.

 

Hotellet får 32 rum anpassade till cykelentusiaster och kommer att vara öppet under VM i pump track i Järvsö i augusti.

 

Även Scandic Elmia i Jönköping tar fasta på cykeltrenden, och utrustar sina hotellrum med cykelhängare, duschar och verktygslådor. Det blir hållare på rummen där man kan hänga upp sin cykel och ett låsbart förråd för 30 cyklar.

 

– Vi vill att det ska kännas tillgängligt att ha med sin cykel och därtill vill vi kunna erbjuda en service som hjälper till hela vägen. Vi har valt att gå med som cykelvänligt hotell via Sweden by bike, där man ser att Sverige med flera destinationer har en stor möjlighet att växa inom cykelturism, säger Scandic Elmias hotellchef Katarina Boustedt.

 

Hotellet har investerat i ytor och verktyg för att gästen ska kunna mecka med sin cykel och även tillgodosett önskemål att kunna tvätta av cykel och träningskläder.

 

– Det är en hållbar form av turism och en upplevelse som vi ser växer både genom tävlingar, och genom intresse från familjer, par och grupper. Då tycker vi att den ska ha fokus hos oss också. Vi ser stora möjligheter inom flera tävlingar kring Jönköping och Huskvarna som Ironman, MTB-tävlingar och Vätternrundan, säger Katarina Boustedt.