Annons

Fler kryssningsturister till Stockholm – så kan de spendera mer

zoom Värtahamnen är Sveriges största passagerarhamn.
Värtahamnen är Sveriges största passagerarhamn.
NYHETER. 270 kryssningsfartyg och 650 000 passagerare som ska spendera 600 000 kronor. Så många beräknas till Stockholm kommande sommar samtidigt som kryssningsbranschen går mot ett rekordår. 
Annons

Hela 30 procent fler kryssningsresenärer än förra året kommer till huvudstaden i sommar.

– Stockholm är mycket populärt och räknas som en av ”Big five” tillsammans med Helsingfors, Tallinn, Sankt Petersburg och Köpenhamn säger Henrik Ahlqvist, kryssningsansvarig Stockholms Hamnar.

 

Köper mest kaffe

Enligt Visit Stockholm beräknas kryssningspassagerarna komma att spendera runt 600 miljoner kronor i år. I samma veva som dessa siffror släpptes kom en norsk studie som visar att kryssningsturister som går i land i snitt spenderar 250 kronor per person – varav det mesta på kaffe.

Skillnaden emellan Visit Stockholms beräkningar och den norska studien visar att de som bara går i land utan övernattning spenderar mindre, varvid de som bor på hotell naturligtvis lägger mer av sin reskassa på plats.

Ett steg i att få turister att spendera mer pengar är att locka dem till att stanna längre i Stockholm.

– Både Stockholms Hamnar och vi på Visit Stockholm arbetar mycket med att öka antalet turnarounds – alltså kryssningar som börjar eller slutar i Stockholm. Det är det mest påtagliga sättet att få snabba resultat på, säger Thomas Andersson, vd på Visit Stockholm.

Östersjöområdet är idealt för kryssningar. Det tycker Henrik Ahlqvist som nämner bra shopping och att det är enkelt att göra kryssningsturer då man kan komma till en ny huvudstad varje dag. Men det finns även andra faktorer som ligger bakom ökningen till just Stockholm.

– Vi kan se att den geopolitiska situationen påverkar var folk vill kryssa. I dagsläget är områdena runt östra Medelhavet och norra Afrika oroliga och därför dras fler till Östersjön, säger Henrik Ahlqvist.

 

Bokningsläget fortsatt positivt

Flera stora kryssare väntas anlända till Stockholms hamnar i sommar där det största fartyget är Norwegian Getaway. Med sina 325 meter och 1646 besättningsmedlemmar kan jätten ta emot 3946 gäster. Fartyget kommer att göra stopp i Stockholm under maj, augusti och september. Det ökade antalet resenärer som både Norwegian Getaway och de andra kryssarna medför sätter press på besöksnäringen, men det är inget som oroar.

– Stockholm är en stor stad och det ska inte vara några problem att klara av detta, säger Henrik Ahlqvist.

Den positiva prognosen för området verkar dessutom hålla i sig. För både 2018 och 2019 ser bokningsläget lika bra ut som i år.