Annons

Fler stärker upp mot kockbristen

zoom Hotell Lappland och restaurang 64 grader vill bidra till att<br />
 lösa personalbristen i branschen. Foto: Hotell Lappland
Hotell Lappland och restaurang 64 grader vill bidra till att
lösa personalbristen i branschen.
Foto: Hotell Lappland
NYHETER. Ännu en utbildning för att råda bot på kockbristen har dragits igång. Kursen hålls på Hotell Lappland i Lycksele och de första kockarna får sin examen i vår.

– Just nu har vi stort behov av folk. Vi växer hela tiden, säger kökschefen Thomas Gran.
Annons

Hotell Lappland i Lycksele är ytterligare en aktör som vill dra sitt strå till stacken för att råda bot på kockbristen. Bakom den ettåriga utbildningen, som startade tidigare i år, står hotellet tillsammans med utbildningsföretaget Astar och Arbetsförmedlingen.

Precis som i övriga landet råder det brist på kockar i Västerbotten. En prognos från Arbetsförmedlingen i länet visar att rekryteringsproblemen i restaurangbranschen ökar, särskilt när det gäller kockar.

I köket på Hotell Lappland finns två fast anställda och på helgerna behövs ofta extrapersonal. Hittills har hotellet inte haft några större svårigheter att rekrytera, enligt kökschefen Thomas Gran.

– Vi vill vara med och lösa problemen i branschen, säger han.

Att Hotell Lappland är med och drar igång en utbildning ser han enbart positivt på. I januari

– Det är bara kul. Man får lära sig en del själv också eftersom vi jobbar med handledning.

Färska siffror från SCB visar kockbristen ökar och trenden väntas hålla i sig till 2035. Påverkas Hotell Lappland?

– Det kanske vi kommer att göra i framtiden. Det är tråkigt att det bara ökar, säger Thomas Gran.

Han välkomnar att arbetsförmedlingen lanserar en arbetsmarknadsutbildning för att få ut fler kockar på arbetsmarknaden.

– Det är bra att de satsar på vår bransch.

Kockutbildningen på Hotell Lappland bygger på att den mesta tiden är praktik. Totalt är det 90 procent praktik och 10 procent teori. Utbildningen ger deltagarna möjlighet att bli godkända  för gesällbrevsexamen.

Hotellet får en viss ersättning från Arbetsförmedlingen för varje elev och det är bland de arbetssökande deltagarna väljs ut. Idag är tre elever kvar på utbildningen av de 7-8 som började i våras.

– Vissa har fått jobb och andra kände att det här inte var riktigt rätt för dem.

Eleverna har goda möjligheter att få jobb, enligt Thomas Gran.

– Chanserna är väldigt stora. De har gjort väldigt bra ifrån sig, säger han.

Planerna är att utbildningen ska fortsätta. Den andra kullen elever är redan på gång och har fått en introduktion.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...