Annons

Fler utländska besökare till Sverige 2018

zoom Turismen fortsätter att växa i Sverige. Foto: Colourbox
Turismen fortsätter att växa i Sverige. Foto: Colourbox
NYHETER. Svensk turism växer. Turismnäringen omsatte 337 miljarder kronor 2018, en ökning med 6 procent jämfört med året innan. Utländska besökare stod för drygt 40 procent eller 144 miljarder.
Annons

Svensk turism står sig stark och fortsätter att visa tillväxt, även om tillväxttakten mattades av något 2018 jämfört med året innan. Det visar Tillväxtverkets rapport Turismens Årsbokslut.

Utländska turister står för den största delen av tillväxten. Utländska besökare konsumerade för drygt 144 miljarder i Sverige, en ökning med nästan 8 procent jämfört med fjolåret.

”De utländska turisternas konsumtion står för nu för drygt 40 procent av turismens totala omsättning. Men även de svenska turisternas konsumtion ökar. Uppgången var 5 procent i fjol, vilket är i nivå med förra årets resultat”, skriver Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

– Trendmässigt fortsätter turismen att öka i Sverige. Den svagare svenska kronan kan ha påverkat utvecklingen till viss del. Däremot går det inte att se något tydligt samband över tid mellan kronkursen och turismkonsumtionen i Sverige. Turismen drivs också av andra faktorer, till exempel en stark global trend med ökat internationellt resande, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf i en kommentar.

”Andelen turism i relation till den totala exporten har under de senaste fem åren ökat från 4,9 procent (2013) till 6,4 procent (2018). Turismen är nu en snabbt växande exportnäring i Sverige”, skriver Tillväxtverket.

Artikeln uppdateras.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren