Annons

Flergångssystem testades under Miriam Bryants konsert

zoom Filip Eklund, hållbarhetsutvecklare på Göteborg & Co Foto: Peter Kvarnström / Göteborg & Co + Elin Rein
Filip Eklund, hållbarhetsutvecklare på Göteborg & Co Foto: Peter Kvarnström / Göteborg & Co + Elin Rein
NYHETER. Utvecklingen av cirkulära flergångssystem för återanvändning av förpackningar pågår för fullt. Nyligen testades systemet Panter under en konsert med Miriam Bryant i Göteborg. 
Annons

Som en förberedelse inför januari 2024 då lagen om att restauranger och kaféer ska erbjuda flergångsalternativ jobbar man i Göteborg med flera lösningar som ska underlätta för branschen. Häromveckan testades det cirkulära flergångssystem Panter under Miriam Bryants konsert på Scandinavium.

– Systemet är ännu inte helt utvärderat, men observationer visar på god utvecklingspotential. Men det finns en del processer man behöver jobba in för att systemet ska kunna utvecklas större. Nu hoppas vi allt kommer igång på riktigt så vi kan se hur det fungerar i stor skala, säger Filip Eklund, hållbarhetsutvecklare på Göteborg & Co som projektleder arbetet med implementeringen från stadens sida.

Kan användas hundratals gånger

Panter, som är framtaget av företaget TINT, innebär att kunden som köper mat eller dryck får en flergångsbehållare via en QR-kod. På valfri restaurang eller kafé som ingår i systemet lämnar kunden tillbaka behållarna som sedan diskas och kan användas på nytt. Förpackningarna kan användas hundratals gånger för att i fabrik sedan återvinnas till nya behållare och nu är stadens förhoppning  att testa systemet ytterligare för att kunna anpassa och implementera det på fler evenemang.

– Vi har jobbat med de här frågorna länge och just nu är den stora utmaningen att få med fler aktörer. Och att få folk till att börja bryta sina vanor och inse fördelarna med systemet. För det finns bara fördelar! Mindre nedskräpning ger en smartare resursanvändning och en renare stad, säger Filip Eklund.

Systemet Panter är en del av stadens projekt mot att skapa ett engångsfritt Göteborg. Sedan 2016 har man testat och försökt att skapa förutsättningar för evenemang utan engångsartiklar.

LÄS ÄVEN: ”Så ska Göteborg bli engångsfritt”