Annons

”Flygplatsen är en långsiktig investering”

zoom
NYHETER. Det är risk för ännu en svag säsong för flygplatsen Scandinavian Mountains när TUI:s satsning på inrikesflyg till Sälen/Trysil flyttas fram till februari 2021 till följd av pandemin.
Annons

TUI, som skulle flyga med sina plan från Stockholm, Göteborg och Malmö till den nya flygplatsen Scandinavian Mountains i Sälen/Trysil, har väntat in i det sista med att ge besked. Men nu står det klart att den tillfälliga inrikessatsningen skjuts fram till februari 2021 på grund av coronapandemins effekter.

– Till följd av de senaste restriktionerna och det osäkra läget uteblir de påbokningar vi hade förväntat oss, sannolikt är det en hel del avbokningar också, säger Gunnar Lenman vd Scandinavian Mountains.

Så sent som igår meddelade charterbolaget TUI att man skjuter fram de planerade flygningarna som en effekt av den osäkerhet som råder just nu. I år kom även beskedet att den nya linjen från Groningen i Holland ställs in. SAS kommer att fortsätta att flyga till Köpenhamn från den 27 december, enligt Gunnar Lenman.

Hur känns det med en premiärsäsong där anläggningarna fick stänga före påsk och en andra säsong med fortsatt pandemi?

– Det är klart att vi hade hoppats att säsong två skulle ligga i paritet med våra tidigare planer och de sista veckorna har helt klart påverkat oss negativt. I det korta perspektivet är det tråkigt, samtidigt som vi och alla andra måste förhålla oss till vad som gäller och hoppas på bättre tider.

Förändringarna påverkar inte flygplatsens personalstyrka märkbart, utöver att viss personal får börja arbeta senare inpå säsongen. Flygplatsen kommer att ha öppet under hela säsongen, säger Gunnar Lenman.

– Förutom de reguljära flygen har vi en hel del privatflyg som nyttjar flygplatsen.

 Hur påverkar de inställda linjerna Scandinavian Mountains ekonomiskt?

– Det har varit en utmanande start, ingen kunde gissa detta och det är klart att det har påverkat ekonomin de två första åren. Men detta är en långsiktig investering i oss som tillväxtmotor i regionen, och vi har en finansieringsplan som gör att vi klarar oss i många år, så det känns tryggt.