Annons

Flygplatsens uppåtkurva gav dem en succésommar

zoom Den ökande trafiken på Skellefteå Airport har gett Lövånger Kyrkstad en rejäl skjuts i sommar.
Den ökande trafiken på Skellefteå Airport har gett Lövånger Kyrkstad en rejäl skjuts i sommar.
NYHETER. Lövånger Kyrkstad söder om Skellefteå är ett av de turistmål som gynnats av den ökande trafiken på Skellefteå Airport. ”Vi har haft en riktigt bra sommar med ökat antal gästnätter och mycket internationella gäster”, säger Lövånger Kyrkstads verksamhetsledare Frida Forsell.
Annons

Lövånger Kyrkstad är en unik historisk miljö med rödmålade trästugor, byggda under 16-1700-talen.

I dag är det ett välbesökt turistmål med boende, konferensmöjligheter, restaurang och café. Verksamheten drivs sedan 2014 av Lövånger Kyrkstad AB som hyr stugorna av ägaren Lövångers hembygdsförening.

Ökande flygtrafik

I sommar har destinationen fått en rejäl skjuts. Frida Forsell räknar med att antalet gästnätter under juni och juli ökade med 30 procent jämfört med i fjol. Hon ser den ökande trafiken på Skellefteå Airport som en starkt bidragande orsak. Norwegian öppnade tidigare i år en direktlinje till Stockholm och under juni genomförde goTONordics direktflygningar mellan Amsterdam och Skellefteå. Resultatet märktes direkt hos Lövånger Kyrkstad dit många holländska turister sökte sig.

– Det var intressant att få hit holländarna och se vad de ville ha. De uppskattade lugnet och att få röra sig fritt, säger Frida Forsell.

Arbetet med att marknadsföra kyrkstaden i Holland började redan i våras. Frida Forsell deltog bland annat i en resemässa i Utrecht.

– Vi satte ihop paket för holländarna, som blev mycket populära.

Där ingick boende i Lövånger Kyrkstad, tillgång till hyrbil och olika aktiviteter. En del av de holländska gästerna valde att göra en avstickare till Norge under den totalt tio dagar långa vistelsen här.

Stor kapacitet

Strömmen av besökare till Lövånger Kyrkstad höll i sig även i juli när det inte genomfördes några flygningar till Amsterdam

– I juli hade vi besökare från tolv olika länder här, säger Frida Forsell.

Den största gruppen besökare är norrmän. Men även finska och tyska är språk som ofta hörts i kyrkstadens stugor den här sommaren.

Trots den kraftiga ökningen har Frida Forsell inte behövt tacka nej till gäster.

– Vi har väldigt stor kapacitet. De är inga problem att boka i vanliga fall säger hon.

Verksamheten är säsongsbetonad, vilket innebär att det mesta av intäkterna kommer under sommaren. Lövånger Kyrkstad drivs av ett aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning. Det betyder att det mesta av vinsterna ska stanna i verksamheten.

De ökande intäkterna i år är välkomna med tanke på investeringsbehoven.

– Huvudbyggnaden behöver underhållas och vi behöver en ny energilösning till stugorna.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...