Annons

Flytande badhus ska lyfta naturturism

zoom Som ett plockepinn ur älven. Så beskrivs den unika bastun.
Som ett plockepinn ur älven. Så beskrivs den unika bastun.
NYHETER. Efter succén med Treehotel får Norrbotten en ny internationell reseattraktion. Nu byggs det flytande kallbadhuset Arctic Bath mitt i Luleälv.
Annons
Kallbadhuset Arctic Bath kommer att ligga fritt flytande i Luleälv, inte långt ifrån turistmagneten Treehotel. Projektet är inspirerat av byn Harads timmerflottningshistoria och själva byggnaden liknar stockar som sticker upp ur älven som plockepinn.
 
– Arkitekturen är helt unik, det finns inget liknande just nu i världen. Att kunna bada här med is runt omkring blir fantastiskt. Förutom badet ska vi bygga sex fritt flytande hotellrum, så det går att bo över i miljön, säger AnnKathrin Lundqvist, projektledare för Arctic Bath.
 

Kompletterar kojor

 
Närheten till Treehotel är ingen slump, enligt AnnKathrin Lundqvist. Inspirationen till kallbadhuset kommer även från det spektakulära hotellets framgångar med att locka internationella gäster.  
 
– Idén till kallbadhuset kläcktes på invigningen av Treehotel sommaren 2010. Grundaren av Arctic Bath, Per Anders Eriksson, satt bredvid arkitekten Bertil Harström, som ritat badhuset tillsammans med Johan Kauppi. De pratade om att det behövdes en bastuflotte i byn för att komplettera trädkojorna. 
 
Bygget ska ske mellan islossning och isläggning och invigningen är planerad till december 2016. Målgruppen väntas vara samma typ av gäster som i dag besöker Treehotel, många par och barnfamiljer. 
 
– Det är globala resenärer som är nyfikna upptäckare och gillar naturupplevelser. Lite förenklat handlar det om livsnjutare, säger AnnKathrin Lundqvist.
 

Tror på högt bokningstryck

 
Slutnotan för bygget kommer att landa på cirka 15 miljoner kronor. Man räknar med att kostnaden ska täckas genom ett högt bokningstryck. 
 
– Vi tror på en beläggning på 30 procent direkt från öppningsdagen. Vi har inte släppt bokningen ännu, men potentiella gäster har redan börjat höra av sig. Jag tror att vi inom tre år kommer att kunna tjäna bra med pengar, säger AnnKathrin Lundqvist.
 
För byn Harads kommer det nya projektet att innebära ett rejält lyft. Hon berättar att man planerar att samarbeta med ett flertal aktivitetsföretag i området samt med lokala kött-, vilt- och bärproducenter. 
 
– Kallbadhuset kommer även att skapa nya arbetstillfällen för trakten. Vi räknar med tre heltidsanställda direkt från start. 
 
Kommer ni att hinna klart till invigningen?
 
– Vi tror det. Men beräkningar på flytförmågan kan ta tid, byggnaden kommer att bli väldigt tung, 150 ton fördelat på 500 kvadratmeter.