Annons

För kärleken till hårdrock och öl

zoom Lina Simonsson (tvåa från vänster) och kollegor från Heavy Metale
Lina Simonsson (tvåa från vänster) och kollegor från Heavy Metale
NYHETER. Från mikrobryggeri till samarbeten med festivaler och en restaurang på stranden. Och till sommaren väntar ytterligare en premiär för Heavy Metale i Sölvesborg.
Annons

Lina Simonsson, till vardags marknadskommunikationschef inom värmepumpbranschen men också affärsutvecklare på Heavy Metale, har alltid haft en stor kärlek till hårdrock och öl. Det var den kärleken som resulterade i att hon 2014 grundade Heavy Metale, ett hobbybryggeri som tar fram profilöl till rockband och arbetar med festivaler och event. Snart började förfrågningarna ramla in.

– Det var en hobby som spårade ur fullkomligt. Det första bandet vi gjorde öl till var Crucified Barbara, sedan träffade vi personerna bakom festivalen Skogsröjet på en ölmässa, vilket ledde till ytterligare samarbete. Utifrån det byggde vi upp vår festivalverksamhet. Den ena möjligheten ledde till den andra, säger hon och tillägger att hon inte kunnat förutse att hon skulle driva restaurang.

–  I januari förra året visste vi inte att vi skulle ha en restaurang men två månader senare hade vi köpt Strandcaféet. Man vet aldrig vart man hamnar, konstaterar hon.

Ett vardagsrum på stranden

Strandcaféet Sandviken, eller Strandcaféet by Heavy Metale som det heter numera, ligger strax utanför Sölvesborg och hade stått tomt ett år när Lina Simonsson och hennes kollegor tog över. Under parollen ”Ett vardagsrum på stranden” var det invigning den 7 juni 2024 med livemusik, kall öl och varm stämning. Och trots bristen på erfarenhet av att driva restaurang blev det en lyckad premiärsommar.

– Det gick jättebra, vi gick faktiskt med vinst vilket gör att vi vågar satsa mer i år.  Vi har renoverat invändigt och gör även vissa justeringar utvändigt. Vi har också anställt en kökschef och en projektledare.

Ni har lärt er en del under det första året?

– Vi har lärt oss allt! Heavy Metale handlar om festival och ölleverans, vi har aldrig jobbat med mat tidigare. Så det var ett stort steg för oss att ta över en restaurang. Vi hade jobbat mycket med events och festivaler och då far man runt mest hela tiden. Så för oss handlade det om att stadga sig på ett ställe och ändå kunna fortsätta jobba med öl och musik. Vi ville ha en levande livescen och samtidigt erbjuda fantastisk öl på tapp.

Vad var det som gjorde att ni lyckades så bra?

– Vi jobbade jättemycket med den lokala befolkningen och fick deras kärlek. Från mars till juni var vi själva där och renoverade och mötte då väldigt många av de boende. Vi fick en förståelse för att de önskade en anspråkslös mötesplats där de kunde sitta och prata med sina grannar. De ville inte ha dyra trerättersmiddagar. Jag älskar ju pubkulturen i England och vi ville skapa vardagsrummet på stranden. Det var det vi lyckades med. Sedan hade vi en prisvänlig meny som innebar att familjer på sommarsemester kunde gå och äta med hela familjen vid ett par tillfällen.

Livemusik och ståupp

I anslutning till serveringen finns en enklare scen med ett ambitiöst program där gästerna bland annat serveras livemusik och ståupp. Det visade sig vara ett vinnande koncept.

– Att vi fick så bra volym på försäljningen under de tillfällena gjorde att vi kunde hålla nere priserna. I slutet av sommaren hade vi också koll på hur mycket som gick åt och kunde minska på svinnet. Vi hittade även lokala leverantörer som innebar bättre råvaror för lägre priser. I sommar kommer vi satsa mer på köket och på det lokala. Lindvalls chark tillagar just nu en unik älgkorv till oss och vi samarbetar även med ett lokalt rökeri. Dessutom kommer vår köksmästare från Norrland och tar med sig renkött och kantareller hemifrån. Så det blir även en del norrländskt.

Brofästet by Heavy Metale

Sommaren 2025 får Sölvesborg ytterligare ett ställe som drivs av Heavy Metale. Brofästet by Heavy Metale ligger i centrala staden, vid Sölvesborgsbron. Det är bron som leder till Sandviken, eller Blekinges Riviera, som den också kallas på grund av sin långa vita sandstrand.

– Även på Brofästet blir det livemusik, jag tycker att man ska ha så många livescener som möjligt. Men om strandcaféet är barbecue och burgare så kommer vi ha mer fisk och skaldjur på Brofästet, tänk rökta räkor och skaldjur i New Orleans-tappning. Och även här är det utomhus som gäller, så det är bara öppet under sommaren. Det är ju då vi har semester från våra vanliga jobb, säger hon.