Annons

Försäljningsrekord för Ölands Skördefest

zoom inkomst under veckan", säger verksamhetschef Pia Axelsson. Foto: Pressbilder" />
"Vissa företagare på ön drar in en tredjedel av årets totala
inkomst under veckan", säger verksamhetschef Pia Axelsson.
Foto: Pressbilder
NYHETER. 215 000 besökare och rekordförsäljning för många lokala företag - när Ölands Skördefest arrangerades för 22:a året i rad var succén än en gång ett faktum.
Annons

De senaste tio åren har det stora evenemanget Ölands Skördefest gått från klarhet till klarhet och etablerat sig på riktigt. Folk vill besöka Öland och skördefesten och ta del av den öländska konsten, maten, kulturen och naturen.

– Människor vet att vårt evenemang är något att lita på och väljer att komma tillbaka, säger verksamhetschef Pia Axelsson.

400 företag

Sista veckan i september varje år anordnas Ölands Skördefest. Hela ön slår upp dörrarna på vid gavel och människor vallfärdar från hela landet för att själva få ta del av odlingsårets resultat, samt kanske delta i någon av de 900 aktiviteter som sammanlagt 400 företag är med och arrangerar.

– Alla som bedriver någon form av verksamhet på ön hade öppet. Företagare, föreningar, privatpersoner och eldsjälar gjorde alla sitt för att göra veckan minnesvärd. Ön var pyntad; det fanns installationer av pumpor och marschaller. Det var fantastiskt fint.

Ökad försäljning

Under fjolåret uppskattades att ungefär 220 000 personer besökte ön under veckan, och trots den knappa minskningen till 215 000 besökare i årets upplaga verkar många ändå ha ökat sin försäljning, berättar Pia Axelsson:

– Det är svårt att räkna exakt hur många besökare som kommer hit, men det var förmodligen något färre i år baserat på antal bilar som passerade bron. Vad vi dock kan konstatera är att många trots det bekräftat att de gjort rekordförsäljningar.
Vad innebär skördefesten för Ölands besöksnäring?
– Det är klart att försäljningen ökar enormt; vissa småföretagare på ön drar in en tredjedel av årets totala inkomst under veckan. Vad vi också kan se är att vi har lyckats förlänga säsongen här på Öland. Från första augusti när folk kanske vanligtvis åker hem, ser vi att man i större utsträckning väljer att stanna kvar på ön. Först efter skördefesten slår man igen sommarstugan för säsongen. Det innebär såklart mycket för den lokala näringen.
Hur planerar ni att utveckla skördefesten till nästa år?
– Just nu inväntar vi resultat från undersökningar och enkäter som vi gjort, först efter det kan vi se vad vi kan förbättra och vad som redan fungerat bra. Vad vi vet säkert är däremot att vi till nästa år vill bli ännu mer miljömedvetna. Många besökare åker bil hit, och vi försöker se över andra alternativ, såsom att ordna gemensamma transporter. Miljön är otroligt viktig för oss, säger Pia Axelsson.
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...