Annons

Forskning ska ge lärdomar om skärgårdsturism

zoom
NYHETER. Pandemin slog olika hårt mot besöksföretagen i de svenska skärgårdarna. Nu startar ett forskningsprojekt som med stöd av Tillväxtverket ska skapa en kunskapsbank till stöd för en framtida utveckling av branschen.
Annons

På vissa svenska skärgårdsdestinationer uteblev besöken helt under sommaren 2020, medan andra ställen lyckades locka nya besökare när de utländska turisterna försvann. Forskningsprojektet ”Ö- och skärgårdsturism under pandemin” kommer att undersöka närmare hur pandemin slagit mot skärgårdsöarna Ulvön, Holmön, Brännö, Möja och Sandhamn.

– Det handlar om att lära sig om vad som hände med turistföretagen under pandemin. Vilka konsekvenser den fick och vilka möjligheter den gav, men också hur turisterna upplevde sina besök, säger Paulina Rytkönen, projektledare och docent i ekonomisk historia, i en kommentar.

Tillsammans med kollegorna Marcus Box, docent i ekonomisk historia, och Tommy Larsson Segerlind, fil.dr i företagsekonomi, ska de bland annat intervjua företagare med verksamhet i skärgården och analysera kommentarer och inlägg från olika jämförelsesajter.

Projektet pågår under 2021 vid Södertörns högskola och är ett av åtta som beviljats medel från Tillväxtverket, samtliga med syftet att öka kunskapen om pandemins effekter på besöksnäringen och påskynda omställnings- och omstartsarbetet i spåren av coronakrisen.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...