Annons

Fotbollsproffs öppnar restaurang i Göteborg

zoom Nu blir Tobias Hyséns idé om en fotbollsrestaurang verklighet. Foto: Colourbox/Olivedal
Nu blir Tobias Hyséns idé om en fotbollsrestaurang verklighet. Foto: Colourbox/Olivedal
NYHETER. Snart får Göteborgs fotbollssupportrar ett eget krogtillhåll – en av hjärnorna bakom det nya restaurangkonceptet med västkustinspirerad husmanskost och fotboll är IFK Göteborg-sonen Tobias Hysén.
Annons

Nya restaurang Olivedal som slår upp dörrarna på fredag, ska omvärdera vad vi vet om sportbarer. Det blir sober inredning, en meny inspirerad av västkusten och därtill fotboll på tv-skärmar.

– Vi är inte en sportbar utan en restaurang där man kan se på sport – men också en plats där det bara är trevligt att träffas, äta, dricka och hänga, säger en av grundarna, fotbollsproffset Tobias Hysén.

Idén till att starta en restaurang har funnits hos Tobias Hysén under en lång tid. Planerna blev verklighet när han och fem vänner med samma intresse fick tillgång till lokalen på Ranängsgatan nära spårvagnshållplatsen Svingeln vid årsskiftet. Sedan dess har det varit febril aktivitet för att få klart restaurangen, vars namn har en särskild betydelse.

– Namnet Restaurang Olivedal är en hyllning till Café Olivedal där IFK Göteborg grundades en oktoberdag 1904. Det känns både rätt, riktigt och roligt, säger restaurangchef tillika delägare Joakim Hanäs.

På menyn finns husmanskost inspirerad av västkusten. Restaurangägarna har aktivt valt bort hamburgaren som annars är synonym med sportbarer.

– När man går ut för att kolla en match finns det nästan bara samma burgare, pommes och barbecuesås att välja på oavsett var man hamnar. Därför är det kul att tillföra något annat i staden, säger Tobias Hysén.

Restaurang Olivedal kommer också sticka ut från andra ställen som visar sport. Istället för tv-skärmar längs alla väggar har man gardiner och paneler som döljer tv-skärmarna om man bara vill sitta ner och prata under sitt restaurangbesök. Det är inte heller bara IFK-matcher som kommer visas på restaurangen, man erbjuder en bred repertoar för alla fotbollsintresserade.

– Vi kommer också göra en del events med frågestunder och spelarintervjuer inför vissa matcher. Tobias har ju värdefulla kontakter som vi kommer kunna bjuda in, berättar Joakim Hanäs.

Tobias Hysén själv planerar att vara på plats på Restaurang Olivedal så mycket som möjligt.

– Jag står kanske inte i baren fem dagar i veckan, men jag kommer att vara på plats så mycket jag hinner. Dessutom ska jag ha ett finger med i allt kring de roliga specialeventen. Jag är grymt peppad, säger han.

Ni är ny medlem i Visita, varför är det medlemskapet viktigt för er?

–Restaurangbranschen är ju tyvärr på många sätt en värld av gråzoner och ganska dåliga arbetsförhållanden. För oss är det jätteviktigt för att vår restaurang drivs som ett ”riktigt” företag med alla saker på rätt plats, och där är branschorganisationen en mycket bra hjälp om det finns oklarheter om vad som gäller, säger Joakim Hanäs.