Annons

Framgångsrecept: Off grid-lyx

zoom Paret Marco och Nicole Pieren
Paret Marco och Nicole Pieren
NYHETER. För Glamping Höga Kusten är det lyx att leva off grid, utan el, rinnande vatten och nära naturen. Konceptet har visat sig mycket lyckat. Nu satsar de på att förlänga säsongerna och sprida ut besökarna under året.
Annons

De kom till Sverige från Nederländerna för snart 10 år sedan, med en dröm, två döttrar och 1 000 Euro. Paret Nicole och Marco Pieren hade alltid velat bo nära naturen och när de hittade stället i Undrom i Höga kusten-området var de bokstavligen mitt i naturen med ängar, åkermark, skogar och vattenfall.

Idag erbjuder de andra samma möjlighet genom Glamping Höga Kusten – ombonade tält på deras gård, samt Glamping High Coast Distillery i Bjätrå, ett samarbete med High Coast Whisky.

All time high för Höga Kusten

Höga kusten-området hade ett all time high besöksrekord i sommar. Något duon Nicole och Marco också märkte av.

– Ja, vi det har varit en jättebra sommar med full beläggning. Men för oss är målet egentligen inte fler människor, utan att kunna ge en bättre upplevelse. Less is more, allting finns i ingenting. Det är något vi ständigt jobbar med. Det handlar om allt från servicen till att laga mat med lokala och säsongsbundna råvaror av hög standard, säger Nicole.

Hellre ”nature escape”

Hon berättar att glamping, alltså lyxig eller glamorös camping, är en växande industri, men att paret Nicole och Marco hellre satsar på det som de kallar ”nature escape”, naturnära helpension med bastu och middagar över öppen eld.

– Vi kanske heter ”Glamping Höga Kusten”, men lyxen för oss är inte i material, det är i service och den får du från bokning till det att du checkar ut. Här finns ingen wifi eller rinnande vatten, däremot lär vi gästerna att göra mat över öppen eld med säsongens smaker. Lyxen är i småskaligheten och i naturen, som gör att du kan balansera mot allt du gör på vardagen.

Nicole säger att Glamping Höga Kusten är mer än ett plats att bo på, det är en upplevelse, under alla årstider. Ett mål för det lilla familjeföretaget är just att sprida ut besöken över alla säsonger.

Ett steg i den riktningen är det nya Café Nordic Mamma, ett fik i paviljongen eller runt lägerelden om vädret tillåter. Ett annat steg är ett Tiny A-frame-hus, som de färdigställer just nu och som är off grid, isolerat och ska vara redo för bokningar i januari 2026. Närmsta grannen är ett vattenfall, en bastu en bit bort och norrsken uppe på natthimlen.

– Det är mycket jobb att hålla öppet vintertid och det här huset gör det lite enklare för oss som sköter allt själva. Det är också lite säkrare för gästerna  som bor där, om det kommer en snöstorm, säger Nicole.

Mer marknadsföring behövs

Att få beläggning året om i Höga kusten-området är dock inget som Nicole och Marco kan ordna helt själva. Här krävs det att destinationsbolagen och kommunen kliver in och tar ett större ansvar i marknadsföringen, speciellt den riktad mot internationella gäster, menar Nicole.

– Vi jobbar hårt för att få till en fin plats. Men gäster kommer ju inte bara till oss, utan vill upptäcka mer i området. Därför behövs det mer internationell marknadsföring, något en liten aktör som oss behöver stöd med. Det kan också hjälpa att förlänga säsongerna.

Framåt fortsätter Glamping Höga Kusten satsa på begreppet nature escape och hoppas att få till fler samarbeten kring det, bland exempelvis resebolag. Givetvis fortsätter de göra klart sitt tiny house.

– Precis som med tälten är det helt off grid. Middag äts i vår grill-kåta och välkomstfika finns alltid på plats. Det är enkelhet, det är livet och lugnet, utlovar Nicole.

Läs gärna ett tidigare reportage med paret från magasinet Besöksliv