Annons

Glampingparet nätverkar i norr

zoom Marco och Nicole Pieren Foto: Elin Nerpin
Marco och Nicole Pieren Foto: Elin Nerpin
REPORTAGE. Nicole och Marco Pieren sålde allt de ägde och flyttade från Nederländerna till Sverige för att följa sin dröm. I dag driver de Glamping Höga Kusten som lockar naturälskare från hela världen.
Annons

Glamping Höga Kusten har varken el, rinnande vatten eller wifi. Här är det i stället fullt fokus på na­turen.

– Om du verkligen vill upp­leva naturen måste du använ­da alla sinnen och det är lättare om du bor i tält än hus, säger Nicole Pieren, som tillsammans med sin man Marco driver Glamping Höga Kusten i det lilla samhället Undrom i Sollefteå kommun.

De kom till Sverige 2016, efter att ha fått nog av storstadsstressen i Nederländerna. Med sig hade de sina två barn, 1 000 euro och en tydlig önskan:

– Vi ville ha ett litet hus med mycket mark, mitt i naturen. Det var som en dröm när vi hittade den här platsen, omgiven av ängar, åkermark, skogar, bäckar och vattenfall.

Lyxigt friluftsliv

I början försörjde de sig genom tillfälliga jobb i skogen och på bondgårdar i området. På så sätt fick de råd att köpa ett glampingtält som de satte upp på en avskild plats på gården 2019, eftersom de ville dela sin drömplats med andra. De la upp bilder på tältet på sociala medier och fick snabbt sina första gäster. Tältet blev så populärt att paret snart köp­te ytterligare två. Samtliga är inredda med vedeldad kamin och bäddade sängar.

– Vi tycker själva om friluftsliv och att tälta, men vi gillar också lyx och komfort, säger Marco.

Numera njuter paret av livet på gården och att kunna erbjuda den typen av naturupplevelser som de själva längtade efter.

– Våra gäster kan vara ute och vandra en hel dag och när de kommer tillbaka hit är den vedeldade bastun och badtunnan uppvärmda. De kan duscha under bar himmel och få middag av lokala råvaror lagad över öppen eld. Idén är att de inte ska behöva tänka på något själva.

Spa i vildmarken

Glamping förknippas ofta med sommarsäsongen, men Nicole och Marco menar att det är extra mysigt att besöka deras glamping på hösten, när det är lite ruggigt och stigarna runt gården är upplysta med oljelampor, solcellslampor och levande ljus. Paret har skapat en anläggning som håller hög nivå, med privata torrtoaletter till varje tält, ett litet vildmarksspa och en gemensam grillkåta. Men de månar också om att värdskapet ska vara minst lika högklassigt.

– Vi välkomnar alla gäster med en korg med kaf­fe, te och nybakade bullar, säger Nicole. Sedan visar vi runt och försöker få gästerna att känna sig som hemma. Jag vill gärna vara lite som en mamma för alla som kommer hit.

Marco å sin sida njuter av att sätta sig ner med en kopp kaffe och karta tillsammans med gästerna för att peka ut parets smultronställen.

– Vi har själva gjort allt man kan göra här i områ­det och kan anpassa tipsen efter varje gäst.

”Under pandemin blev det helt crazy”

Glamping är en sammanslagning av glamour och camping och en boendeform som växer stort i po­pularitet. Nicole och Marco Pieren tror att det har flera förklaringar.

– Det är många som vill njuta av naturen, men ock­så ha det lite lyxigt, säger Nicole. Under pandemin blev det helt crazy, plötsligt fick vi en explosion av gäster.

– Jag tror att det är många entreprenörer som kö­per glampingtält för att de tänker att det är ett en­kelt sätt att snabbt tjäna pengar, säger Marco. Men så är det inte.

– För oss är det här ett sätt att få andra att komma nära naturen och möta gäster på ett mer personligt och avslappnat sätt, fortsätter Nicole. Det är något vi gör med hjärtat och inte för att tjäna snabba pengar.

Samarbetar med High Coast Whisky

De har flera idéer för framtiden, bland annat att bygga ett ekohus utan el eller rinnande vatten och att satsa mer på konferens­ och företagsgrupper. Samti­digt understryker de att deras verksamhet alltid kom­mer att vara småskalig och att de inte vill tära på natu­ren. Ett tag utökade paret med ytterligare två tält, men sedan bedömde de att belastningen på naturen blev för stor. I stället har duon inlett ett samarbete med det närliggande destilleriet High Coast Whisky.

– De hade behov av ett boende till sina gäster och vi behövde någonstans att ställa våra tält, vilket gjor­de att ett plus ett blev tre, säger Nicole.

Samarbetet har givit mersmak. Paret menar att nätverkande med andra företag i trakten är en nyckel för att utveckla turismen i trakten på ett hållbart sätt.

– Det är jätteviktigt att jobba tillsammans med an­dra i området för att skapa en attraktiv besöksnäring och bevara både natur och kultur. På vintern samar­betar vi med ett hundspannsföretag och vi har fler samarbeten på gång. Det är också viktigt att vi spri­der ut turismen så att det inte blir för mycket slita­ge på naturen.

Vill inte bli större – bara bättre

Glamping Höga Kusten har certifierats av Naturturismföretagens stämpel Nature’s Best, Sve­ riges enda hållbarhetsmärkning för naturbaserade upplevelser. Nature’s Best baseras på sex grund­principer som paret Pieren kommunicerar via skyl­tar både inom-­ och utomhus. Genom dessa berät­tar de hur de på olika sätt har miljöanpassat verk­samheten.

– Vi vill inte bara utveckla vår plats, utan hela de­stinationen Höga kusten. Men vi vill inte bli större, bara bättre.

Du kan läsa ett större reportage om Glamping Höga Kusten i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap. 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...