Annons

Framtidens menyer kan finnas i telefonen

NYHETER: Att ersätta de traditionella menyerna i papper med digitala menyer har flera fördelar, inte minst i coronatider. Det menar krögaren Niklas Ahlbom, som har lanserat mobilmenyer på sina krogar – samtidigt som han laddar för en ny skybar i Stockholm.
Annons

För drygt ett år sedan började Niklas Ahlbom och hans medarbetare på restaurangerna Göteborg och Himlen i Stockholm att fundera på menyhanteringen och hur de skulle kunna förenkla den.

– Det var alltid mycket arbete med menyerna, säger Niklas. Så fort man är tvungen att ändra något måste man skriva ut nya, vilket gör att det går åt mycket papper. Vi började fundera i nya banor och kom på att vi skulle kunna ha en QR-kod på borden som gästerna får scanna med sina mobiltelefoner, vilket leder till en direktlänk till menyn.

Sedan kom coronapandemin och idén genomfördes aldrig eftersom Niklas Ahlbom och resten av restaurangvärlden fick annat att tänka på.

– Sedan åkte jag till Mallorca i somras och upptäckte att nästan varenda restaurang hade börjat med det här systemet på grund av corona och smittorisken med menyer. Jag såg det som ett tecken på att vi behövde genomföra idén.

Väl hemma utvecklades konceptet tillsammans med en grafisk byrå som restaurangerna samarbetar med sedan tidigare, och strax innan jul lanserades de nya menyerna.

– Vi har fått bra respons, de flesta tycker att det är innovativt och smidigt. Det är några gäster som har velat ha menyn på papper, och då får de det. Personalen tycker också att det är en positiv utveckling, även om det uppstod en del frågor i början.

Niklas Ahlbom tror att mobilmenyerna kommer att bli allt vanligare i framtiden.

– Det finns de som har haft digitala menyer i paddor i borden, men det har varit mycket strul med tekniken. I dag har nästan alla en egen smartphone, utmaningen är bara att göra menyerna mobilanpassade och lättöverskådliga.

Niklas Ahlboms största nysatsning just nu är emellertid den 700 kvadratmeter stora restaurangen och skybaren som ska öppna i den nybyggda skrapan Sthlm 01 i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Den skulle ha öppnat i januari, men invigningen har skjutits upp på grund av pandemin.

– Vi diskuterade med fastighetsägaren och kom fram till att det inte är någon idé att öppna i de här tiderna. Nu siktar vi på att öppna i början av maj i stället.

– Det är jäkligt svårt att planera just nu. Det är alltid svårt att göra prognoser för en ny verksamhet, men nu är det ännu svårare eftersom det är så många variabler att ta hänsyn till. Vi vet till exempel inte hur länge vi får ha öppet, eller vad det kommer att vara för trängselregler. Vi försöker planera utifrån olika scenarier, men det hade varit bra att få lite mer långsiktiga förutsättningar.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...