Annons

Från besöksrekord till miljonsatsning på Skrea camping

zoom Efter rekordsommaren vill Skreas ägare Roger Wiklund bygga fler stugor, från 50 till 75 stycken.
Efter rekordsommaren vill Skreas ägare Roger Wiklund bygga fler stugor, från 50 till 75 stycken.
NYHETER. Skrea camping i Falkenberg slog besöksrekord under sommaren och de räknar med 145 000 gästnätter, bara i år. Nu krävs något drastiskt – en mångmiljonsatsning på nya stugor ska tillgodose det ökade trycket på campingen och utveckla den lokala besöksnäringen.
Annons

Besöksnäringen i Falkenberg går för högvarv tack vare engagerade entreprenörer. Under sommarsäsongen har det arrangerats ett flertal stora evenemang, som motoreventet Wheels and Wings som lockade en publik på 16 000 personer och sommarfarsen på Vallarnas Friluftsteater som drog hela 60 000 besökare.

 

Tvingades neka gäster

I dagsläget finns det sex campingplatser i området som kan möta trycket. Men enligt Roger Wiklund, en av delägarna på Skrea camping, så räcker inte utbudet.

– Vi som jobbar med boende har inte lyckats expandera i samma takt som andra turistföretag. Under de mest populära veckorna i juli tvingades vi neka ett hundratal gäster varje dag och det är extra stor efterfrågan på stugor. Det vill vi åtgärda nu.

Skrea camping drivs sedan femton år tillbaka av Roger Wiklund och hans far Lars Persson tillsammans med Lars Gunnarsson och Ulf Gunnarsson. Campingområdet har ett femtiotal stugor i skiftande storlekar och de har varit fullbokade under stora delar av sommaren.

Totalt sett har beläggningen under juni och juli ökat med två procent jämfört med ifjol och i år räknar Roger Wiklund med 145 000 gästnätter.

Vill bygga nya stugor

För att möta efterfrågan planerar han nu att bygga 25 nya stugor.

– Vi har i ett första skede tillstånd att uppföra 25 stugor på 40 kvadratmeter. De kommer att vara vinterbonade och innehålla allsköns bekvämligheter, det ska vara ett komplett och attraktivt boende.

Från början var planen att bygga större stugor än vad de fått tillstånd till. År 2012 avslog kommunstyrelsen deras ansökan om planläggning eftersom det skulle möjliggöra för ett nytt område med privatägda stugor, och risk för permanent åretruntboende.

– Semesterfamiljen är ofta ett par med upp till fyra barn och då är 40 kvadratmeter för litet. Därför vill vi bygga 60 kvadratmeter stora stugor. Varför de är så rädda på kommunen är en gåta. Jag tycker att det är tråkigt att marknaden sätts ut spel, tyvärr gör det att Falkenberg tappar mark gentemot närliggande kommuner.

Vill bidra till Falkenbergs utveckling

Det finns inte någon fastställd budget för projektet men det rör sig om en investering på upp till 25 miljoner kronor. Roger Wiklund ser det som en trygg satsning som gynnar hela besöksnäringen.

– Det finns en tradition längs Västkustens campingar att förädla och återinvestera överskott i anläggningarna. Dessutom känns det givande att bidra till Falkenbergs utveckling vad gäller besöksnäringen.

När kommer de nya stugorna att stå klara?

– Detaljplanen vann laga kraft i juni i år så jag hoppas att vi kan ha en visningsstuga klar nu till våren.