Annons

Från tvärnit till padelmecka

zoom Foto: Camp Ripan
Foto: Camp Ripan
REPORTAGE. Från början på ett toppår till en upp-och-nervänd värld. För familjeföretaget Camp Ripan i Kiruna har de senaste månaderna handlat om att rädda fast personal och verksamheten. Men mitt i allt föddes idén om padel.
Annons

I början av året såg Camp Ripan ut att gå mot rekordsiffror. Det fanns en efterfrågan på och en investeringsplan för fler och lyxigare hotellrum och en utvecklad spa-verksamhet. Sedan slog coronapandemin till.

– Vi gjorde allt vi kunde men det blev tvärnit nästan direkt. Vi var mitt inne i vår högsäsong och såg ut att nå all time high i år. Men i mars började folk avboka, säger Dennis Lind, delägare och vd för Camp Ripan.

Han estimerar att företaget kommer att tappa runt 50 procent av intäkterna i år.

– Vi går från en omsättning på cirka 60 miljoner till cirka 30 miljoner. Men trots det ser vi ut att kunna behålla all vår fasta personal. Mycket tack vare dem, alla har verkligen hjälpts åt och inte varit rädda för att ta sig an arbetsuppgifter som egentligen inte varit deras.

Camp Ripan ägs sedan 2002 av familjen Lind – mamma Monica Lind och de två vuxna barnen Dennis Lind och Frida Lind-Oja. Innan familjen tog över var anläggningen, som namnet antyder, en campinganläggning men familjen har sedan dess gjort om det till ett hotell med spa, en white guide-omnämnd restaurang och en konferensanläggning. Fokus ligger på årstidsbaserade upplevelser och en verksamhet som är i full gång året runt.

– Sommartid har vi väldigt mycket gäster från Norge, särskilt från Nordnorge. Då är det mer likt en campinganläggning. Men under vintersäsong är vanligtvis majoriteten, 75 procent, internationella gäster och då ligger största fokus på hotellverksamheten. Förra vintersäsongen hade vi 112 olika nationaliteter här.

Innan pandemin slog till var planen att bygga ut hotellverksamheten med lite lyxigare hotellrum, vilket har efterfrågats av internationella gäster, samt att bygga ut spaverksamheten. Men det fick nu vänta. Istället väcktes idén om padel.

– Jag har tittat på det här en längre tid. Internationellt är padel jättehett och växer så det knakar och i Kiruna har vi inga banor. Men jag har haft lite svårt tidigare att få med min syster och mor på den här idén. Men nu, i och med pandemin, kände vi alla att det här var rätt grej att satsa på. Vi har alltid haft ett fokus på träning och hälsa och då passar detta väldigt bra.

Ambitionen är att hallen, med tre nya padelbanor, ska vara klar innan årsskiftet eller strax efter. Den kommer att ligga cirka 200 meter från restaurang och spa, och förhoppningen är att padelspelarna efter spelet ska fortsätta till någon av de andra verksamheterna.

– Vi har räknat på intäkter runt 1–1,5 miljon per år. Och då har jag inte tagit i. Det känns som en ganska bra förtjänst, säger Dennis.

Finns det några positiva lärdomar som ni tar med er från den här krisen?

– Jag tror att det kommer att komma mycket nyttigt ur det här. När det är kris och man måste hålla igen ekonomiskt så blir man till exempel väldigt kreativ kring utgifter. Det är lätt att köra på och slösa lite för mycket när allt går som tåget. All personal har verkligen gjort ett superjobb med att hålla i pengar under de här månaderna och där har vi nog lite att lära av.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...