Annons

Fredrik Lindfors vinner NM i sommellerie

zoom Fredrik Lindfors kammade hem guld i två stora sommeliertävlingar inom loppet av bara en vecka.
Fredrik Lindfors kammade hem guld i två stora sommeliertävlingar inom loppet av bara en vecka.
NYHETER. Efter två dagars tävlande gjorde Fredrik Lindfors det – igen. Guld i två stora sommeliertävlingar inom loppet av bara en vecka. Nu är siktet inställt på VM.
Annons

Under helgen gick NM i sommellerie av stapeln i Helsingfors. Fredrik Lindfors formkurva var extra bra efter vinsten i Vana Tallinn Gran Prix i Vilnius.

 

[LÄS MER: ”Höj glaset – Fredrik Lindfors fixade svenskt guld i sommelieri!]

 

Att tävla i två så pass stora mästerskap så nära inpå varandra var en medveten strategi. Den baltiska tävlingen blev ett slags generalrepetition inför NM. Fredrik Lindfors var varm i kläderna när han och hans team kom till Helsingfors.

 

– Det är rätt krävande att tävla så, men det är effektivt. Man håller alla hjärnceller aktiva och är igång, allt är färskt i minnet. Men det tar på krafterna, säger han.

 

Tufft och tekniskt i finalen

Första delen av helgens tävling var en semifinal. Den rymde teori, menymatchning, dekantering och en blindprovning av tre likadana Rieslingviner från olika årgångar. Därefter följde själva finalen.

 

– Det var tufft. Finalen var hård då den var väldigt teknisk. Det fanns få delar där man kunde plocka extrapoäng eller vara kreativ. Efter tävlingen sa alla att det såg väldigt jämt ut. Då kändes det extra kul sen när det var klart, säger Fredrik Lindfors, till vardags chefssommelier på Grand Hotel i Stockholm.

 

Att tävla i sommellerie är en sport som vilken annan, tycker han. Runtomkring hade Fredrik Lindfors ett entourage som i Helsingfors bestod av Head coach Sören Polonius, sommelier Maya Samuelsson, fästmön Marie Hagström och Karina Tholin, ordförande i Sommelierföreningen och en av domarna, samt Ellen Franzén som också tävlade för Sverige.

– De är där och stöttar. Vi värmer alltid upp med blindprovning på tävlingsdagen. Man värmer upp paletten på det sättet. Sådant är teamet alltid med och hjälper till med.

 

Tung buckla att ta hem

På det stora hela är guldmedaljören nöjd med sin insats. Småmissar förekommer, men är inget han grämer sig över. Snarare är det situationer där han ser att han kunde varit snabbare eller mer effektiv som han tar med sig till nästa tävling.

– Det är ju en bonus att göra fel, för du lär ju dig alltid mer på dina misstag, säger Fredrik Lindfors.

 

Vad vann du förutom äran?

– Du kvalificerar inte vidare till någon annan tävling. Man får en stor buckla, en vandringspokal. Vi vägde den på flygplatsen och den är tung, 5,5 kilo. Sedan fick jag vin, en magnumflaska champagne, en Chablis och en röd Bourgogne.

 

Laddar inför VM i Belgien

Nu ska Fredrik Lindfors ladda om inför VM i Belgien 2019. Året efter följer EM. Det är en långsiktig plan att tävla i sommellerie på den här nivån. Men Fredrik tar det med ro.

– Tävlandet gör att jag blir en bättre yrkesutövare. Jag lägger ingen prestige i tävlingarna, egentligen. Jag gör det här för att jag tycker det är roligt och utmanande.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...